Alles over Zwitserse kaas

Bij Zwitserse kaas denkt u wellicht aan kaasfondue, maar Zwitserland brengt ook een aantal kazen voort dat niet misstaat op een kaasplankje. Deze kazen worden, net als de Franse, overwegend gemaakt van koemelk, en zijn doorgaans pittig van smaak. Gruyère en Emmentaler combineert u dus voortaan met excellente Zwitserse kaas, zoals Appenzeller, Hooibloem kaas of Tomme de Savoie. Door de toevoeging van kruiden krijgen sommige Zwitserse kazen hun unieke smaak, waarbij sommige kazen net zo geschikt zijn voor de kaasfondue als Emmentaler en Gruyère.

Bekende Zwitserse kaas

Appenzeller kaas is een van de meest verkochte Zwitserse kazen. De kaas is verkrijgbaar in verschillende varianten: Appenzeller Zilver, Goud en Zwart. Appenzeller Zilver wordt minimaal drie maanden gerijpt en is de zachtste van de drie. Appenzeller Goud is sterker van smaak en Appenzeller Zwart is de pittigste. Kenmerkend voor dit type kaas is de kruidige smaak. De kazen worden tijdens de rijpingstijd zelfs handmatig ingewreven met een kruidenmengsel dat tot op de dag van vandaag geheim is. Lekker in combinatie met Tomme de Savoie, romige Tête de Moine of smeuïge Tilsiter kaas. Natuurlijk kunt u Appenzeller of een van de andere Zwitserse kazen ook goed combineren met kaas uit buurlanden, zoals Frankrijk en Italië.

Zwitserse kaas

Bijzondere kaassoorten

Een kaas met bijzondere ingrediënten mag natuurlijk niet ontbreken op een kaasplankje. Zwitserse Hooibloem kaas is daarvoor een zeer geschikte variant. Deze kaas smaakt heerlijk romig en zacht, met nootachtige tonen en aroma’s van bloemen en honing. De buitenkant van deze kaas is voorzien van hooi, waaraan de kaas zijn naam dankt. Niet alleen een smakelijke toevoeging, maar een echte blikvanger voor na een diner. Lekker in combinatie met rode wijn en kan ook gebruikt worden in de keuken als smeltkaas.

Zie hier ons uitgebreide assortiment Zwitserse kaas