De lekkerste kaas, wijntje erbij?

Omgekeerd is het natuurlijk ook zo dat elke kaas om een andere wijn vraagt. En daar gaan we graag even wat dieper op in. Want welke wijn hoort bij welke kaas?

In de eerste plaats is er altijd een soort vuistregel dat wijn en kaas uit dezelfde regio goed bij elkaar passen. Serveer je dus een heerlijke Zwitserse tete de moine? Dan past daar ook een wijn uit Zwitserland bij. Verder is het goed om de balans tussen stevig en zacht in de gaten te houden.

Een pittige kaas vraagt om een soepele witte wijn, om het geheel te balanceren. Een zacht geitenkaasje kan juist weer vragen om een stevige rode wijn. En als je schimmelkaas serveert, hoort hier juist een zoete witte wijn bij. Dit om het pittige van de schimmel te compenseren. Verder geldt vaak: des te ouder de kaas, hoe krachtiger de wijn moet zijn.

"Less is more"

Uiteraard is de verleiding groot om eens lekker uit te pakken en een rijk gesorteerd kaasplankje aan te bieden aan je gasten. In combinatie met wijn is dit niet altijd even handig, omdat verschillende kazen vragen om verschillende wijnsoorten. Hierbij geldt dus: less is more. Het komt de smaak zeker ten goede als je het houdt bij drie verschillende soorten kazen, die allemaal goed bij elkaar passen en matchen met dezelfde wijn.

Natuurlijk is het altijd even uitvogelen welke wijn bij welke kaas past. Smaken verschillen ook op dit gebied. Als je twijfelt, kies dan altijd voor witte wijn. Deze past gemakkelijker bij veel verschillende kazen dan rode wijn. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar uiteindelijk zul je merken dat witte wijnsoorten beter passen.