Franse kaas voor een kaasplankje

Hiermee creëert u een heerlijk Frans kaasplankje met verrassende kazen. De meeste Franse kaas wordt gemaakt van koemelk. Dat betekent echter niet dat alle kazen hetzelfde smaken. De bereidingswijze, het toevoegen van extra ingrediënten en de rijpingstijd maken van elke kaas een unieke smaakbeleving. Neem bijvoorbeeld Morbier kaas. Deze kaas bestaat uit twee lagen met daartussen een laagje as die de kaas een bijzonder fruitige smaak geeft.

Milde Franse kaas

U wilt uw gasten een bijzondere selectie kazen voorzetten maar u serveert liever geen blauwschimmelkaas of zeer pittige kazen? Ook dan is er meer dan genoeg keuze. Wat dacht u bijvoorbeeld van Reblochon de Savoie, romig en nootachtig van smaak? Of Abondance en Saint nectaire? Beide kazen worden gemaakt van melk van unieke koeienrassen en krijgen hierdoor hun bijzondere, zachte smaak. Heerlijk op een toastje, met een glas lichte witte wijn.

Franse kaas

Pittige kazen voor de liefhebber

Wie al wat meer ervaring heeft met Franse kaas is wellicht toe aan een bijzonder, pittig kaasje. Dan kunt u kiezen voor een blauwschimmelkaas zoals Comté, Cantal of Mimolette. Deze laatste kaas laat een oranje, brokkelachtige structuur zien en smaakt heerlijk zout. Voeg bijvoorbeeld de extra pittige Comté toe die achttien maanden gerijpt is, en u serveert een zeer compleet kaasplankje. Natuurlijk kunt u een selectie milde en pittige kazen met elkaar combineren zodat er voor iedere gast een lekkere optie tussen zit. Let er in dat geval wel op dat u de wijn afstemt op de zwaarste kaas, of meerdere wijnen aanbiedt die bij de verschillende kazen passen.

Zie hier ons uitgebreide assortiment Franse kaas.