Kaas en wijn, moet dat echt?

We zijn gewend om naast een kaasplankje een fles wijn neer te zetten. Dat bij alle soorten kaas een andere wijn hoort is een veel gehoorde vergissing. Ook dat kaas alleen met wijn zou smaken.

In Engeland wordt bij kaas, bijvoorbeeld bij de krullen van een Tête de Moine, een heerlijk ruikende thee geschonken. Bij een ietwat pittige kaas smaakt weer wel een zoetige wijn. Bij een geduldig geschaafde Goudse kaas past een Muscat De Beaumes of, voor de jongeren, een Sancerre Rosé.

Wat vooral van belang is dat er géén vaste regel is voor kaas en wijn. Het blijft een persoonlijke keuze. Kaas vraagt om aandacht en smaak. De smaak komt tot zijn recht door dunne plakjes te schaven of te snijden. Blokjes snijden wordt vaak gedaan door een onhandige gastheer of uit gemak. Kaas verdient aandacht, dat komt de smaak ten goede. Dat daarbij iets gedronken wordt ligt voor de hand maar laat de kaas de boventoon voeren.

Bij kaas kan zelfs een pittig glaasje Pils gedronken worden. Kies kaas uit onze GoudseKaasShop.nl en kies, in de ochtend, in de middag of in de avond er iets bij dat de kaas ondersteund maar niet overheerst.