Kaasfondue

Kaasfondue is zonder twijfel een gerecht dat met veel liefde wordt gegeten. Vaak komt het op tafel in de wat koudere maanden, waarbij iedereen gezellig aanschuift. Met van alles en nog wat om in de fondue te dopen kunt u lang tafelen en genieten van de heerlijke smaak van gesmolten kazen. Kaasfondue is voor ons dan ook niet meer weg te denken uit de vele receptenboeken. Maar waar komt kaasfondue nu eigenlijk vandaan?

Kaasfondue

De historie van het kaasfonduen

Het verhaal gaat dat kaasfondue, of een variant hiervan, werd ontdekt in de 18e eeuw. In die tijd werden kazen in de zomer gemaakt. Doordat de technieken voor het bewaren van zuivelproducten veel anders waren dan hoe wij ze nu kennen, was het niet mogelijk om kazen maandenlang goed te houden. In de winter was kaas dan ook vaak te hard en te oud om nog normaal te kunnen eten. Weggooien werd echter amper gedaan en om de kaas toch nog te kunnen gebruiken werd deze naar verluid verdunt met melk en verwarmt. Hierdoor ontstond een soort vloeibare kaas of kaassoep die gegeten werd met bijvoorbeeld aardappelen. Op deze manier kon men ook in de winter goed eten.

Anderen zeggen dat kaas in de 18e eeuw een luxe product was waar de gemiddelde mens moeilijk aan kon komen. De echte kaasfondue zal dan ook alleen door de rijken gegeten zijn. Kaassoep was in die tijd goed genoeg voor de lagere bevolking. Hoe kaasfondue ook gegeten werd in vorige eeuwen, het smelten van kaas als avondmaaltijd ontstond vele jaren geleden. Het eerste recept voor kaasfondue stamt namelijk uit 1768!

Herontdekking van kaasfondue

Pas toen kazen beter bewaard konden worden door moderne technieken zoals koeling, werd er minder en minder aan kaasfondue gedacht. Het was niet meer noodzakelijk om de kazen in de winter te smelten. Lange tijd is kaasfondue dus in de vergetelheid geraakt, totdat het in de jaren 60 van de vorige eeuw opnieuw werd ontdekt in Zwitserland. Vanaf dat moment is het snel gegaan. Overal ter wereld wordt kaasfondue gegeten als een heerlijke maaltijd waarbij volop wordt genoten.

De kaasfondue zoals wij die kennen wordt bereid met witte wijn en om te dopen wordt vooral brood gebruikt. Er bestaan vele varianten van kaasfondue. Dit komt doordat de kaasfondue in Zwitserland van plaats tot plaats met andere kazen werd gemaakt. Vaak werd de eigen streekkaas hiervoor gebruikt. Dit heeft geleid tot verschillende fonduen die allen nog steeds vaak worden gegeten. Bijvoorbeeld Vaudoise fondue met 100% Gruyère kaas of Fribourgeoise fondue gemaakt van Vacherin. In Nederland wordt daarnaast ook wel Goudse kaas gebruikt en in België wordt de witte wijn nog wel eens vervangen door bier. Kaasfondue van een combinatie van kazen is ook heel populair, kies dus vooral de kaas die u lekker vindt. Met kaasfondue zet u in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel waarbij iedereen zijn of haar eigen portie brood kan dopen. Bij de Goudse Kaas Shop vindt u kaasfondue voor de echte liefhebber, kijk dus snel in ons assortiment!