Vegetarische kaas?

In Nederland - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland - is het echter gebruikelijk om voor het stremmen van kaas gebruik te maken van zogeheten kalverstremsel. Dit is een deel uit de binnenkant van de maag van een kalf. Als strikte vegetariër zou je dus geen kaas kunnen eten met dierlijk stremsel. Daarom is er ook een steeds groter aandeel vegetarische kazen op de markt. De meeste biologische kazen zijn gemaakt met een plantaardig stremsel, dat ook wel microbieel stremsel heet. Op die manier kunnen de kazen ook door mensen gegeten worden die geen dieren willen eten.

Vandaag de dag is ook de veganistische kaas in opmars. Dit is eigenlijk geen kaas te noemen, omdat er geen rijpingsproces bij dergelijke kazen is komen kijken. Veganistische kaas is gemaakt om zo veel mogelijk op gewone kaas te lijken. De smaak is dan ook nagenoeg hetzelfde. Toch hoef je geen kaasliefhebber te zijn om het verschil met gewone kaas te proeven. Het is echter wel een uitkomst voor veganisten, die de kaas niet kunnen missen of iets lekkers willen hebben voor over de pizza. Veganistische kaas wordt meestal gemaakt van aardappelmeel. En daar worden dan enkele aroma’s en kruiden aan toegevoegd, waardoor het toch als kaas smaakt. Het is wonderlijk dat het mogelijk is om zonder echte melk toch een kaasgevoel te creëren.