Wat u moet weten over blauwschimmelkaas

Blauwschimmelkaas is een perfecte keuze als u houdt van uitgesproken smaken en pittige kazen. U herkent deze kaas eenvoudig aan de blauw geaderde schimmels die erdoorheen lopen. Deze schimmel geeft een pittige, karakteristieke smaak aan de kaas en is gewoon eetbaar. De meeste blauwschimmelkazen worden gemaakt van koemelk, maar er is ook blauwschimmelkaas die van schapenmelk wordt gemaakt, zoals Franse Roquefort. Blauwschimmelkaas wordt ook wel blauwaderkaas genoemd.

Blauwschimmelkazen uit Europa

Blauwschimmelkaas wordt in diverse Europese landen gemaakt. De bekendste zijn Roquefort, een blauwschimmelkaas uit Frankrijk, en Gorgonzola uit Italië. Daarnaast wordt er in Groot-Brittannië Blue Stilton gemaakt en kunt u ook genieten van Deense blauwschimmelkaas: Danish Blue. Of u kiest voor een Nederlandse variant uit Limburg: Grevenbroecker. Daarnaast bestaat er nog een Hollandse blauwschimmelkaas: Blue de Graven. U heeft dus voldoende keuze als u een (Hollandse) blauwaderkaas wilt uitproberen. Koken gaat ook uitstekend met deze kaas. Italiaanse Gorgonzola wordt veelal gebruikt op pizza’s maar gaat ook heerlijk samen met zoete peer in salades of op een kaasplankje. Dat geldt ook voor Roquefort. Reken bij blauwschimmelkazen wel altijd op een pittige, kenmerkende smaak. Deze kaas is hierdoor een mooie toevoeging op een kaasplank met milde kazen.

Blauwschimmelkaas

In combinatie met wijn

De pittige smaak van blauwaderkazen vraagt om een stevige wijn met een zoete smaak. Kies voor rode port, een zoete dessertwijn of een gewurztraminer. Deze wijnen zijn uiteraard uitstekende te serveren bij het kaasplankje, als afsluiter van de maaltijd. Weet u niet zeker of uw gasten een stuk blauwschimmelkaas kunnen waarderen? Voeg dan ook een aantal mildere kazen toe aan uw kaasplank, zoals een romige boerenbrie, Manchego of een heerlijke Friese Tynjetaler. Ook deze kazen gaan goed samen met dessertwijnen, of een glas frisse Sauvignon Blanc.

Zie hier ons assortiment aan blauwschimmelkaas.