Wat is kees?
In kees vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. De unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees 50% minder verzadigd vet* bevat. Daarom is kees goed voor je cholesterol. Bovendien bevat kees 25% minder zout* en dat is goed voor je bloeddruk.
Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd
Verschillende instanties staan positief ten aanzien van producten die minder verzadigd vet en minder zout bevatten, zoals kees van keesmakers. De Hartstichting en het Voedingscentrum moedigen initiatieven aan die dit bewerkstelligen. Zo nomineerde het Voedingscentrum kees voor de Publieksjaarprijs 2011.
60% minder verzadigd vet
Voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte raadt het Voedingscentrum ons aan om minder verzadigde vetten te eten en juist meer onverzadigde vetten.
kees bevat 60% minder verzadigd vet* dan een 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd, omdat we de melkvetten vervangen door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetten. Zo draagt kees bij aan het behoud van een verantwoord cholesterol gehalte.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd
Uit de tabel blijkt dat kees in totaal bijna net zoveel vet bevat als traditionele 48+ kaas. Het grote verschil: kees bevat veel meer onverzadigde vetten. Wat kees overigens wél gemeen heeft met 48+ kaas: dezelfde volle smaak.
Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.
We hebben allemaal zout nodig, maar eten er al snel te veel van. We voegen zout toe als smaakmaker en het zit verborgen in allerlei producten, zoals kaas.
kees bevat 30% minder zout dan een gewone 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd. Minder zout eten is gunstig voor je bloeddruk. Ondanks het verminderen van de hoeveelheid zout, behoudt kees trouwens toch voor de volle 100% een pittige smaak.
Het vinkje
Op kees vind je het groene Vinkje van de stichting Ik Kies Bewust omdat kees binnen de productgroep een gezondere keuze is.
Vegetarisch
kees heeft het Vegetarisch Keurmerk van de Vegetariërsbond, omdat kees wordt gestremd met vegetarisch stremsel.
kees is lactosevrij: tijdens de rijping van kees zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren. Het restpercentage lactose dat overblijft is bijna te verwaarlozen, op iedere 100 gram bedraagt de hoeveelheid minder dan 0.01 gram. Hierdoor kunnen ook ‘lactose-intoleranten’ beide varianten van kees met een gerust hart eten.