Soorten kaas

Soorten kaas
Kaas is een populair voedingsmiddel dat wordt gemaakt door het coaguleren van melk, meestal van koeien, schapen of geiten. Er bestaan veel verschillende soorten kaas die varieren in smaak, textuur, geur en uiterlijk. Sommige kaassoorten zijn zacht en romig, andere hard en pittig. De smaak van kaas kan ook variëren van zoet en mild tot scherp en pittig.

Kaas kan worden gegeten als kaasplankje, gebruikt worden als smaakmaker in gerechten of geraspt worden als garnering. Kaas wordt al duizenden jaren gemaakt en is een belangrijk onderdeel van de culinaire tradities van vele culturen over de hele wereld. Hieronder vindt u de meest gegeten Nederlandse en buitenlandse soorten kaas.

Nederlandse kaassoorten

 

  • Goudse kaas: Een klassieke kaas gemaakt van rauwe koemelk, met een harde textuur en een volle smaak. Het wordt vaak gebruikt voor kaasplankjes, op de boterham of in gerechten zoals stroopwafels.
  • Edammer: Een semi-harde kaas gemaakt van pasteuriseerde koemelk. Het heeft een milde, zoete smaak en wordt vaak verkocht in bolvormen met een rode of gele waslaag.
  • Leidse kaas: Een zachte, verse kaas gemaakt van pasteuriseerde koemelk. Het heeft een zachte, romige structuur en een zurige smaak.
  • Maasdammer: Een semi-harde kaas gemaakt van pasteuriseerde koemelk. Het heeft een volle, nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt bij kaasplankjes of als smeltkaas in gerechten.
  • Beemsterkaas: Een harde kaas gemaakt van rauwe of pasteuriseerde koemelk. Deze heeft een volle, nootachtige smaak en een compacte structuur. Beemster wordt gebruikt uit het vuistje, op de boterham maar ook geraspt over bijvoorbeeld pasta's.

 


Ons assortiment Nederlandse kaassoorten zijn te vinden in de categorie Nederlandse kaas.

 

Buitenlandse kaassoorten

 

  • Cheddar: Een harde kaas gemaakt van koemelk, met een scherpe en volle smaak. Wordt vaak gebruikt op de boterham en in gerechten zoals macaroni en kaas.
  • Brie: Zachte kaas gemaakt van koemelk met een romige, volle smaak. Deze kaas wordt vaak geserveerd op een kaasplankje met crackers of brood.
  • Feta: Een zachte, witte kaas gemaakt van schapen- of geitenmelk met een zoutige smaak en een korrelige structuur. Wordt vaak gebruikt in salades, op pizza's en in gerechten zoals pastitsio.
  • Gorgonzola: Blauwe kaas gemaakt van koemelk met een scherpe, schimmelachtige smaak. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten zoals pasta of risotto.
  • Parmigiano Reggiano: Een harde kaas gemaakt van koemelk met een volle, nootachtige smaak. Parmigiano Reggiano wordt veelvuldig gebruikt als geraspte kaas op pasta of risotto, of als kaasplankje.

 


Ons assortiment buitenlandse kazen vindt u in de categorie Europese kazen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer kaassoorten met allen hun eigen smaak, textuur en toepassing. Bent u op zoek naar een bepaalde soort kaas? Gebruik de zoekfunctie bovenaan deze website of neem contact met ons op!