Blog
Raclette kaas
De Goudse Kaas Shop verkoopt naast de veel unieke Nederlandse kazen ook een aantal kazen uit het buitenland. Kazen als raclette, gruyère, emmentaler en comté horen nu eenmaal in elk assortiment thuis. De Zwitserse gruyère kaas is uiteraard bekend vanwege de heerlijke kaasfondue waarvoor deze specifieke kaas vaak wordt gebruikt. Ook raclette is een echte Zwitserse kaas en zorgt voor een volledig nieuwe kaasbeleving.
Zoutloze kaas - natriumarme kaas
Het wordt tegenwoordig steeds vaker gezegd: zout is niet gezond. Al in zeer kleine hoeveelheden kan het zorgen voor een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Een goede reden om te kiezen voor een zoutarm dieet. Zonder zout kan de mens niet leven, maar een tikje minder kan zeker geen kwaad. Wilt u genieten van een lekker stukje kaas, zonder al te veel zout binnen te krijgen? Wij hebben al heerlijke naturel- en komijnenkaas met natriumarm dieetzout in ons assortiment.
De lekkerste kaas, wijntje erbij?
Omgekeerd is het natuurlijk ook zo dat elke kaas om een andere wijn vraagt. En daar gaan we graag even wat dieper op in.
Geen kaas, een gemiste kans
Kaas op brood, in een pasta, uit het vuistje, voor het slapen gaan, in de lunchtrommel en mee in de reistas zorgt er voor dat de Nederlander gemiddeld, jong en oud, 20 kilo kaas per jaar nuttigt. Eens was kaas een luxe product.
Goudse kaas het meest gegeten
Een Goudse kaas heeft traditioneel de vorm van een wiel en weegt om en nabij 15 kilo, waarvoor ongeveer 150 liter melk nodig is. Goudse kaas wordt in Gouda nog op één boerderij de “Oudersvrucht” zelf gemaakt.
Manieren om kaas te maken.
Rauwmelkse kaas. Het lijkt een beetje gevaarlijk, dat rauwe. Dat is het beslist niet. Nederland staat bekend om zijn keuringen, zeker in de agrarische sector.
Kaas en wijn, moet dat echt?
We zijn gewend om naast een kaasplankje een fles wijn neer te zetten. Dat bij alle soorten kaas een andere wijn hoort is een veel gehoorde vergissing. Ook dat kaas alleen met wijn zou smaken.
Nog wat wetenswaardigheden
Voor de smaak van kaas is ambachtelijke bereiding niet het enige dat van belang is. Nadat de kaas zijn vorm heeft gekregen is een vakkundige manier en de juiste periode van rijping van groot belang voor de uiteindelijke smaak.
Waar wordt het meeste kaas gegeten?
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie.
Wat is het verschil tussen boerenkaas en kaas van de boerderij?
Wat is het verschil tussen boerenkaas en kaas van de boerderij? Boerenkaas en kaas van de boerderij lijken qua benaming veel op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen: