Gruyere
De Gruyere kaas staat bekend om zijn bijzondere smaak. Het is een zoete kaas, maar wel één met een zoute bijsmaak. De smaak van Gruyere is voor een groot deel afhankelijk van hoeveel maanden de kaas heeft liggen rijpen.
Gruyere
Gruyere is een populaire Zwitserse kaassoort. Deze kaas word uitsluitend gemaakt van rauwe koemelk, waaraan hij zijn fijne structuur te danken heeft. De kaas is vernoemd naar het Gruyere gebied in Zwitserland. Hier is rond 1115 de eerste Gruyere kaas gemaakt. Gruyere kaas heeft inmiddels zelfs een beschermde titel. Dit betekent dat deze kaas alleen mag worden geproduceerd in het oorspronkelijke Gruyere gebied. Tevens moeten alle Zwitserse kaasmakerijen het ouderwetse productieproces volgen, waardoor alle Gruyere kaas aan de hoogste kwaliteitseisen blijft voldoen.
De Gruyere kaas staat bekend om zijn bijzondere smaak. Het is een zoete kaas, maar wel één met een zoute bijsmaak. De smaak van Gruyere is voor een groot deel afhankelijk van hoeveel maanden de kaas heeft liggen rijpen. Heeft de kaas minder dan 5 maanden liggen rijpen, dan heeft hij een romige structuur en een notige smaak. Is de kaas langer gerijpt? Dan is de structuur droger, en krijgt de kaas een pittigere smaak. Weet je niet zeker welke smaak jij het lekkerst vindt? Schroom dan niet om meerdere soorten Gruyere kaas uit te proberen. Zowel de jonge Gruyere als de wat langer gerijpte kaas.
Gruyere kaas is zeer populair omdat de kaas voor veel verschillende lekkernijen kan worden gebruikt. Gruyere staat ook wel bekend als één van de lekkerste dessertkazen. Dit zijn kazen die vaak na het (avond)eten worden genuttigd. Denk bijvoorbeeld aan de blokjes kaas op een kaasplankje. Door de kenmerkende smaak kun je Gruyere goed combineren met andere smaken, zoals fruit en noten. Hij past hierdoor perfect op een borrel- of kaasplank. Gruyere word niet vaak gebruikt als broodbeleg, met als uitzondering de tosti's. Door de zachte structuur van de kaas is Gruyere namelijk zeer gemakkelijk te smelten. De kaas word overigens niet alleen gebruikt voor het bereiden van tosti's, maar ook voor lasagne en kaasfondue's.