Blauwaderkaas

Blauwaderkaas

Blauwe kaas is voor veel kaasliefhebbers de favoriet. Zo is het vaak het hoogtepunt van de kaasplank, maar ook in hartige rechten, sauzen en dressings. Blauwaderkaas, ook wel blauwschimmelkaas genoemd, kenmerkt zich door de blauwe schimmel. Deze gaat als poeder of vloeistof bij de wrongel en gaat werken onder invloed van zuurstof. Tijdens de groei produceren blauwe schimmels bepaalde bijproducten, welke voor de typische geur en smaak zorgen. Enkele bekende blauwe kazen zijn Blue Stilton, Huntsman en Shropshire Blue.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina
  1. Waardering:
    92%
    (12)
    Blue de Graven - Hollandse Blauwaderkaas - Vegetarische Kaas
    Vanaf € 7,45 Bekijk verzendkosten
    Gewicht:
    Kies uw gewicht
    Voeg toe aan verlanglijst
    Toevoegen om te vergelijken
  2. Waardering:
    94%
    (8)
    Shropshire Blue | Extra kwaliteit
    Vanaf € 6,95 Bekijk verzendkosten
    Gewicht:
    Kies uw gewicht
    Voeg toe aan verlanglijst
    Toevoegen om te vergelijken
  3. Blue de Graven - Hollandse Blauwschimmel Kaas | Extra Kwaliteit | Hele kaas 3,5 kilo Blue de Graven - Hollandse Blauwschimmel Kaas | Extra Kwaliteit | Hele kaas 3,5 kilo
    -10% korting
    Waardering:
    87%
    (15)
    Blue de Graven - Hollandse Blauwschimmel Kaas | Extra Kwaliteit | Hele kaas 3,5 kilo
    Normale prijs € 87,35 Bekijk verzendkosten Aanbiedingsprijs € 78,60 Bekijk verzendkosten
    Voeg toe aan verlanglijst
    Toevoegen om te vergelijken
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina

Blauwschimmelkaas voor fijnproevers

De een houdt ervan, de ander moet er niets van hebben. Blauwschimmelkaas is voor echte liefhebbers van pittige en aromatische kazen. Deze kaassoort bevat een blauwe schimmel, die in de hele kaas te zien is. De schimmel is gewoon eetbaar, net als bij veel Franse schimmelkazen. Het bijzondere aan blauwschimmelkaas is dat dit type kaas voorkomt in veel Europese landen. Zo is er blauwschimmelkaas uit Denemarken, Engeland, Italië en Frankrijk. Dat wil echter niet zeggen dat alle kazen hetzelfde smaken. Een Blue Stilton uit Engeland heeft een andere smaak dan een Gorgonzola uit Italië. En ook onderling is er veel verschil. Voor kaasliefhebbers is de blauwschimmelkaas een heerlijke aanvulling op het kaasplankje. 

Koken met blauwschimmelkaas

Blauwschimmelkaas doet het uitstekend op de kaasplank, naast een harde Italiaanse kaas en zachte Franse kazen. Het is vaak een pittige kaas met een uitzonderlijke smaak. Wist u dat u ook heerlijke gerechten kunt maken met dit type kaas? Blauwschimmelkaas wordt vaak gecombineerd met peer. Zo kunt u bijvoorbeeld heerlijke salades met peer en blauwschimmelkaas maken, of een venkelperensoep met toast met blauwschimmelkaas. Ook pizza's kunnen worden belegd met Gorgonzola voor een pittige kaaspizza. Het is een unieke smaakmaker in de Franse en Italiaanse keuken. Als u wilt kennismaken met blauwaderkaas is Gorgonzola een prima keuze, vooral als u deze warm verwerkt. Zo kunt u wennen aan de karakteristieke smaak, in combinatie met andere smaken uit de Italiaanse of Franse keuken.

Van Hollandse bodem

Ten slotte bestaat er ook Nederlandse blauwschimmelkaas: Blue de Graven. Deze kaas wordt gemaakt van vegetarisch stremsel, dus u kunt deze kaas zelfs voorzetten aan vegetarische eters. Of u stelt een kaasplank samen met uitsluitend Nederlandse kazen voor uw gezelschap. Naast Goudse kaas en Tynjetaler vinden ze ook een verrassende Hollandse blauwschimmelkaas. Heerlijk met druiven en een glas bijpassende rode wijn, of een glas goede port. 

Blue Stilton

Blue Stilton is een van de lekkerste kazen uit Engeland. Een prachtige witte romige kaas, die helemaal dooraderd wordt door een blauwschimmel. De kaas heeft een zeer romige, fluwelige textuur en is ietwat brokkelig. De zachte korst is eetbaar, aangezien deze niet is verzegeld met plastic of een kunstmatig laagje. Tijdens de rijping wordt de kaas geprikt met lange stalen pennen, waardoor de blauwschimmel in de kaas kan doordringen. Hierdoor ontstaat de typische, unieke smaak van Blue Stilton.

Huntsman

Huntsman is een bijzondere samenvoeging van twee Engelse kazen: Double Gloucester en Blue Stilton. De Blue Stilton is hierbij tussen twee lagen Double Gloucester geperst. Hierdoor heeft Huntsman een krachtige smaak met een satijnzachte buitenkant en een pittige kern. Huntsman zorgt dan ook voor een ware smaakexplosie. Door deze twee bijzondere Engelse kazen samen te voegen, is er een unieke smaakbeleving ontstaan.

Shropshire Blue

De Shropshire Blue is een hartige, romige kaas met een oranjebruine schil. Deze schil is 100% natuurlijk en is het resultaat van het 10-12 weken durende rijpingsproces. De Shropshire Blue heeft een gladde textuur en een scherpe, sterke smaak met een pittig aroma. Bovendien is de kaas vegetarisch. De Shropshire Blue werd oorspronkelijk in Schotland geproduceerd, maar tegenwoordig vindt de productie ervan plaats in de Stilton-producerende regio’s Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire. Aan de Shropshire Blue wordt de natuurlijke kleurstof annatto toegevoegd, waardoor de kaas meer kleur heeft dan de Stilton Blue.