Leerdammer - Maasdammer - Tynjetaler
Maak kennis met Leerdammer, Maasdammer en Tynjetaler: drie unieke Nederlandse kazen.
Leerdammer
Leerdammer kaas is een echte klassieker onder de Nederlandse kazen met een rijke historie. Leerdammer is in het jaar 1974 ontstaan, maar het verhaal erachter begon in werkelijkheid al veel eerder. Zo kocht zakenman Cees Booterkooper in 1914 een kleine zuivelfabriek in de stad Leerdam, terwijl tegelijkertijd retailer Bastiaan Baars een kleine kaaswinkel in het nabijgelegen dorp beheerde. In 1970 kruisten hun wegen en besloten ze om gezamenlijk een nieuwe kaas te ontwikkelen. Leerdammer kaas, verkrijgbaar in verschillende variaties en smaken, is tegenwoordig de meest populaire kaas in Duitsland. Het is een unieke kaas met een milde, romige en karakteristieke smaak.
Maasdammer
Maasdammer kaas is een unieke, heerlijke Hollandse gatenkaas. De kaas kenmerkt zich door de grote gaten, welke ontstaan zijn als gevolg van een speciale bereiding en een afwijkend rijpingsproces. Tijdens dit rijpingsproces wordt er gas binnen in de kaas gevormd. Vanwege deze gaten wordt de kaas ook wel de Nederlandse Emmentaler genoemd. Maasdammer is een halfharde, romige gatenkaas, welke wordt bereid uit koemelk. Door de vorming van luchtbellen tijdens het rijpingsproces komen er smaakstoffen in de kaas vrij. Hierdoor is de smaak van Maasdammer kaas zoet en nootachtig. Maasdammer kaas is verkrijgbaar als kaaswiel en in blokvorm.
Tynjetaler
Tynjetaler is een speciale kaas van Kaasboerderij De Gelder. De kaas is per toeval ontstaan tijdens experimenten met verschillende zuursels. De kaas kenmerkt zich door een heel eigen smaak. in eerste instantie werd de kaas enkel op de kaasboerderij verkocht. maar toen gebeurde er iets bijzonders: klanten vroegen speciaal naar de kaas met die bijzondere smaak. Reden genoeg om de kaas verder te ontwikkelen tot perfectie. En zo werd de Tynjetaler een feit. De Tynjetaler is een bolle kaas met grote gaten. De kaas heeft een ietwat romige zoete, licht pikante smaak. Een smeuïge, verrassende kaas.