Nagelkaas
Nagelkaas is een bijzondere kaassoort, welke zijn oorsprong in Friesland vindt. Dit type kaas is ontstaan in de tijd van de VOC. Destijds werd in Friesland kaas van magere melk gemaakt. Aangezien deze kaas vrij weinig smaak had, voegde men smaakstoffen toe. Een van deze smaakstoffen was kruidnagel. Dankzij de conserverende werking van kruidnagel werd de kaas geschikter om mee te nemen op lange scheepsreizen dan de vollere Hollandse kazen. Friese nagelkaas kenmerkt zich door de toevoeging van kruidnagel en komijn. Het is wellicht het meest bekende streekproduct van Friesland.
Nagelkaas Oud
Als echte liefhebber van oude kaas moet u deze Friese oude nagelkaas geproefd hebben in uw leven. De karakteristieke smaak zorgt voor een unieke smaakbeleving die u niet snel zult vergeten. Deze oude nagelkaas heeft maar liefst drie jaar mogen rijpen in de natuur. Hierdoor is de kaas van nature droog en hard. De smaak is hiermee onovertroffen, mede dankzij de toegevoegde komijn en kruidnagel, die gedurende het rijpingsproces hun werk hebben kunnen doen. De Friese oude nagelkaas is dan ook een heerlijke pikante, pittige kaas.
Nagelkaas Belegen
De Friese belegen nagelkaas is licht pittig tot soms pikant van smaak. Dit hangt geheel af van de gebruikte soort en hoeveelheid nagels. Wanneer u deze kaas snijdt, komt de karakteristieke geur u tegemoet. Dit is een ouderwetse geur met een smaak die tot op heden nog erg geliefd is. Dankzij het geurige en kruidige aroma heeft u al trek in de kaas wanneer u deze alleen al ruikt. Net als andere nagelkazen wordt deze Friese belegen nagelkaas traditioneel met kruidnagel en komijn gemaakt. Dankzij het natuurlijke rijpingsproces van 16-18 weken heeft de droge en harde kaas de smaken van de kruiden goed in zich op kunnen nemen.
Nagelkaas
(Friese) Nagelkaas is een aparte kaassoort bereid met kruidnagel en komijn. De kaas wordt traditioneel bereid met taptemelk, een zeer magere melk die overblijft bij het produceren van andere zuivelproducten als roomboter. De kaas dankt zijn naam aan de vorm van de gaten, die sterk doen denken aan de vorm van vingernagels. Door het van oorsprong lage vetpercentage heeft de kaas van zichzelf weinig pit. Om die reden worden bepaalde planten en specerijen toegevoegd om de smaak te verbeteren, of de kleur aan te passen. Deze toevoegingen, in de regel dus kruidnagel en komijn, geven de kaas zijn unieke zuurpittige smaak.
De kanterkaas
De kanterkaas is een beschermde soort nagelkaas die vandaag de dag nog altijd veel bekendheid geniet. De kaas wordt gemaakt door de magere melk te stremmen en de wrongel vervolgens onder hoge druk samen te persen. Hiervoor worden speciale cilindervormige vaten gebruikt. Die vaten zijn verantwoordelijk voor het unieke uiterlijk van de kaas. Omdat Friese Nagelkaas zelf geen beschermde status heeft, mag een volle kaas ook de naam gebruiken. Er zijn daardoor diverse soorten nagelkaas beschikbaar, van verschillende leeftijden. Voor de traditionele Friese Nagelkaas zoals u die misschien eerder heeft geproefd, kiest u daarom voor de kanterkaas.