Overjarige kaas (+/- 1 tot 2 jaar gerijpt)
Overjarige kaas is kaas die gemiddeld +/- 1-2 jaar wordt gerijpt. Overjarige kaas is in verschillende varianten verkrijgbaar. In ons aanbod vindt u Nederlandse, Italiaanse en Zwitserse overjarige kaas.
Nederlandse overjarige kaas
Overjarig Noord-Hollandse Gouda, Extra Pikante Bonck en Landana 1000 Dagen zijn heerlijke overjarige kazen van Nederlandse bodem. Overjarig Noord-Hollandse Gouda draagt het Rode Zegel en kenmerkt zich door een heerlijke volle, robuuste smaak. De kaas wordt maar liefst 12 maanden tot perfectie gerijpt, waardoor er kleine rijpingskristallen zichtbaar zijn. Deze rijpingskristallen zorgen bovendien voor een extra smaakbeleving. Extra Pikante Bonck wordt gedurende lange tijd gerijpt op traditionele houten planken. Hierdoor heeft de kaas een rijke, robuuste smaak en schitterende rijpingskristallen. Landana 1000 Dagen is een unieke kaas die meesterlijk gerijpt is. deze kaas wordt ook wel aangeduid als ‘’de bekroning van de kunst van het Hollandse kaasmaken’’.
Italiaanse overjarige kaas
Pecorino en Grana Padano zijn heerlijke overjarige kazen van Italiaanse bodem. Pecorino, ook wel Pecorino Romano, kenmerkt zich door een harde structuur en zoutachtige smaak. Deze smaak heeft het kaasje te danken aan het feit dat deze tijdens de bereiding in zeewater gewassen wordt. Oorspronkelijk komt de Pecorino Romano uit Sardinië. Gezien het feit dat de kaas zo goed in de smaak viel, zijn de Romeinen deze gaan importeren naar Rome. Hier komt de naam Pecorino Romano vandaan. Grana Padano is een heerlijke harde kaas uit Italië. Deze kaas wordt vaak vergeleken met Parmezaanse kaas. Het is een droge kaas, die ongeveer 14 maanden wordt gerijpt.
Zwitserse overjarige kaas
Gruyère Kaltbach en Appenzeller Zwart zijn heerlijke overjarige kazen van Zwitserse bodem. Gruyère Kaltbach kenmerkt zich door een intens rijke, kruidige smaak. Deze heerlijke smaak is het gevolg van de rijping in de vochtige zandgrotten van Kaltbach. Appenzeller Zwart behoort tot de bekendste en pittigste kazen van Zwitserland. Het sterke aroma heeft het kaasje te danken aan de intensieve rijping en toevoeging van een geheim kruidenmengsel.