Noorse kaas
Wanneer u denkt aan heerlijke buitenlandse kaas, denkt u wellicht niet direct aan kaas uit Noorwegen. Noorse kaas wordt dan ook niet veel verkocht in ons land. Toch winnen Scandinavische kazen tegenwoordig meer en meer terrein. Terecht ook, want Noorse kaas is heerlijk.
Voor de fijnproever
Eet u al jarenlang dag in dag uit dezelfde kaas? Wilt u graag eens iets anders proberen? Dan is Noorse kaas absoluut een aanrader. Hoewel kaas uit Noorwegen nog relatief onbekend is bij velen, is het zeker een kaas die u geproefd moet hebben. Noorse kaas smaakt anders dan alle andere kazen waar u tot nu toe van genoten heeft in uw leven. Kazen uit Noorwegen zijn namelijk zoeter dan andere kazen. Noorse kaas is heerlijk op brood. Of eet de kaas, zoals de Noren het eten, op toast.
Over Gjetost Gudbrandsdalen
Gjetost Gudbrandsdalen is een weikaas afkomstig uit Noorwegen. Het is een nationaal product waar Noorwegen trots op is. De kaas wordt gemaakt van een gepasteuriseerd mengsel van koeien- en geitenmelk. Hierdoor ontstaat een heerlijke zachte, aromatische kaas. Deze kaas wordt in blokken samengeperst en verkocht. Gudbrandsdalen is niet alleen in Noorwegen populair, maar wint ook aan populariteit in de rest van de wereld.
De smaak van Gjetost Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen is een zogeheten karamelkaas, welke zijn bruine kleur dankt aan het koken van de wei. Het zoete karakter van de kaas is het gevolg van de melksuikerkristallen die tijdens dit proces kristalliseren. Dankzij het gepasteuriseerde mengsel van koeien- en geitenmelk dat men gebruikt voor de productie van deze kaas, is de kaas heerlijk zacht en vol aroma. De kaas is heerlijk in combinatie met jam of honing op brood. Bovendien bevat de kaas slechts 35% vet.