Zwitserse kaas
Bij Zwitserse kaas denkt u misschien aan Emmentaler en Gruyère, maar wist u dat Zwitserland op het gebied van kazen nog veel meer te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan Appenzeller of Tete de Moine. Een Zwitsers kaasplankje biedt bijna net zoveel verrassende smaken en afwisseling als een Frans of Italiaans kaasplankje. Als u binnenkort verrassend lekkere buitenlandse kazen wilt serveren aan uw gasten mogen Zwitserse kazen zeker niet ontbreken. En als u kaasfondue of uiensoep wilt maken kunt u niet zonder smaakvolle Emmentaler, Gruyère of Raclette!
Pittige Zwitserse kaas
In tegenstelling tot veel Franse kazen is Zwitserse kaas vaak van de harde variant. U kunt er uitstekend blokjes of puntjes van snijden en deze uitserveren. Daarnaast zijn diverse kaasvarianten geschikt voor het smelten of voor de bereiding van klassieke gerechten. Neem uiensoep, waarop vaak een broodje met gesmolten Gruyère wordt geserveerd. De Gruyère laat u onder de grill nog even zacht worden, waarna de kaas een heerlijke, sterke smaak aan de uiensoep geeft. En Zwitserland staat natuurlijk ook bekend om kaasfondue. U kunt Emmentaler of Raclette kaas smelten met witte wijn, of kiezen voor een kant-en-klaar pakket met kaas voor de fondue. Soms worden er ook meerdere soorten Zwitserse kaas voor fondue gebruikt, voor een extra rijke smaak. U kunt naar hartelust experimenteren met het samenstellen van uw eigen kaasfondue.
Verrassende kazen
Wilt u eens iets anders proberen dan de bekende Zwitserse kazen? Trakteer uzelf dan op Zwitserse hooibloemkaas. Deze kaas smaakt niet alleen heerlijk, hij ziet er ook spectaculair uit. Aan de buitenzijde vindt u echt hooi. Of u kiest voor Tête de Moine, een echte abdijkaas. Deze kaas wordt niet geschaafd, maar gekruld met een kaaskruller. Een mooie manier om een alternatief te bieden voor het standaard kaasplankje na het diner.
Appenzeller
Appenzeller is een van de pittigste en voornaamste Zwitserse kazen. Deze unieke kaas wordt tijdens de rijpingsperiode met de hand ingewreven met een bijzonder kruidenmengsel, waarvan het recept nog altijd geheim wordt gehouden. Appenzeller is verkrijgbaar in diverse varianten, waaronder Classic (Zilver), Surchoix (Goud) en Extra (Zwart). Appenzeller Classic, beter bekend als Appenzeller Zacht, is licht pittig van smaak dankzij de rijpingsperiode van 3 maanden en het geheime kruidenmengsel. Appenzeller Surchoix wordt gedurende 4 maanden gerijpt en is heerlijk pikant en sterk van smaak. Deze kaas is te herkennen aan het gouden label. Appenzeller Extra wordt gedurende 6 maanden gerijpt waardoor de kaas een heerlijke pikante smaak en een sterk aroma heeft. De kaas is te herkennen aan het zwart-gouden etiket.
Gruyère
Gruyère is heerlijke kaas van Zwitserse afkomst. Deze kaas is vernoemd naar de Zwitserse plaats Gruyères. Sinds 2001 draagt Gruyère het keurmerk AOC, waardoor u verzekerd bent van de echte Zwitserse kwaliteit. Gruyère kenmerkt zich door een heerlijke zoete, nootachtige smaak. Ook leent de kaas zich uitstekend voor allerlei gerechten, waaronder een lekkere kaasfondue. Dan is er nog de bijzondere variant Gruyère Kaltbach. Deze bijzondere kaas heeft een intens rijke, kruidige smaak als gevolg van de rijping in de vochtige zandgrotten van Kaltbach. De Gruyère Kaltbach behoort dan ook tot een van de allerbeste kazen in Zwitserland.
Tomme de Savoie
Tomme de Savoie is een halfharde Zwitsere kaas die in de Savoie gemaakt wordt. Voor de productie van deze kaas wordt ongepasteuriseerde koemelk gebruikt. De buitenkant van de kaas wordt gekenmerkt door een stevige grijze korst, terwijl de kaas van binnen zeer licht van kleur is. De kaas kenmerkt zich bovendien door een sterk aanwezige geur, die licht aan ammoniak doet denken. Het is een magere, subtiele kaas met een vetpercentage tussen de 20% en 45%.