Franse kaas
Franse kaas - Kaasplankje met Franse kazen
Hoe stelt u nu een kaasplankje met Franse kazen samen? U kunt het beste kiezen voor uiteenlopende soorten zodat elke gast tenminste een of twee kazen kan kiezen die hij of zij lekker vindt. Neem bijvoorbeeld een zachte kaas, een harde, pittige kaas en een kaas die daar tussenin zit, en combineer deze met een blauwschimmelkaas.
Natuurlijk hoeft u het niet uitsluitend bij Franse kaas te houden. Ook een Italiaanse of Belgische kaas doet het goed op de kaasplank, of Spaanse Manchego. Daarnaast kunt u jam, port of druiven op de kaasplank leggen ter afwisseling. Deze zoete smaken doen het goed bij de zoute kaassmaak.
U kunt steeds afwisselen met de soort kaas en de vruchten die u erbij serveert. Zo komt u er achter welke combinatie u het lekkerst vindt.
Lang gerijpte Franse kaas
Voor een echte smaakbeleving kunt u altijd kiezen voor Comté kaas. Er zijn varianten verkrijgbaar die tot wel 18 maanden zijn gerijpt. Hierdoor komt de smaak van de kaas zeer goed tot zijn recht.
Als u een verrassende en zeer pikante kaas wilt serveren is lang gerijpte Comté kaas verreweg de beste keuze.
Milde kazen
Reblochon de Savoie en Saint Nectaire zijn heerlijke kazen uit Frankrijk met een milde smaak. Reblochon de Savoie vindt zijn oorsprong in de Thônes vallei in de Haute-Savoie, Frankrijk. Deze kaas werd in de 13e eeuw voor het eerst geproduceerd, waarvoor de boeren een tweede melkbeurt gebruikten, welke zeer rijk aan room was.
Reblochon de Savoie is dan ook een romige, milde binnenkant met enkele kleine gaatjes. De kaas heeft een heerlijke romige en nootachtige smaak. Saint Nectaire is een halfzachte kaas uit de regio Auvergne, Frankrijk.
Voor de productie van deze kaas wordt uitsluitend melk van Salers koeien gebruikt. De kaas wordt 6 t0t 8 weken gerijpt op de rogge matten van riet in vulkaangrotten. De kaas onthult aroma’s van noten, hooi, paddenstoelen en wilde bloemen.
Pittige kazen
Comté kaas en Beaufort AOP zijn heerlijke kazen uit Frankrijk met een pittige smaak. Comté kaas wordt ook wel als de ‘’koning onder de bergkazen’’ aangeduid. De kaas wordt in een klein Frans dorpje hoog op een berg gerijpt. Deze kaas is verwant aan de Zwitsere Gruyère en wordt ook wel ‘’Gruyère de Comté’’ genoemd.
De kaas heeft een speciaal aroma dankzij de bijzondere kruiden en grassoorten in de velden van de Franse Jura. Beaufort AOP is een Franse kaas die sinds 1968 het AOC-keurmerk mag dragen. De kaas wordt binnen 24 uur na het melken geproduceerd en wordt vervolgens 6 tot 18 maanden gerijpt. Het is een prachtige halfharde kaas met een pittige smaak.
Pikante kaas uit Frankrijk
Comté kaas 18 maanden is een heerlijke kaas uit Frankrijk met een pikante smaak. Deze bijzondere kaas is afkomstig uit de Franse Comté regio. De kaas wordt maar liefst 18 maanden gerijpt waardoor deze een stevige structuur en een semi-harde goudgele korst heeft. De kaas heeft een heerlijke fruitige, hartige, nootachtige smaak.