Appenzeller
De Appenzeller kaas staat bekend om zijn uitgesproken pittige smaak. Deze smaak is voor een groot deel te danken aan het kruidenmengsel dat wordt toegevoegd gedurende het rijpingsproces. Door zijn unieke smaak is Appenzeller kaas zeer veelzijdig te gebruiken.
Appenzeller
Appenzeller is een bijzondere kaas die exclusief word geproduceerd in het noord-oosten van Zwitserland. Het verwerkingsproces van deze kaas begint al bij de koeien. Deze staan voornamelijk te grazen in de streek rond de berg Santïs. Dit gebied is namelijk rijk aan voedzaam gras dat boordevol kruiden zit. Doordat de koeien dit gras eten, zit er een unieke smaak aan hun rauwe melk. Met deze natuurlijke en smaakvolle melk wordt de Appenzeller kaas vervolgens geproduceerd.
De Appenzeller kaas is één van de oudste kazen van Zwitserland. De kaas werd al in de middeleeuwen geproduceerd, hoewel de kaas pas veel later de naam Appenzeller heeft gekregen. Het produceren van de Appenzeller kaas komt heel precies, en wordt in Zwitserland écht gezien als een ambacht. Tegenwoordig draagt de kaas zelfs een beschermde titel. Dit betekent dat Appenzeller kaas alleen in Zwitserland mag worden geproduceerd. Het rijpingsproces van de kaas duurt minimaal drie maanden. Tijdens dit proces wordt de kaas meermaals behandeld met de zogenoemde Krautersülz. Dit is een speciaal kruidenmengsel dat met de kaas wordt vermengd. Het recept voor dit kruidenmengsel wordt overigens strikt geheim gehouden door de kaasmakers.
De Appenzeller kaas staat bekend om zijn uitgesproken pittige smaak. Deze smaak is voor een groot deel te danken aan het kruidenmengsel dat wordt toegevoegd gedurende het rijpingsproces. Door zijn unieke smaak is Appenzeller kaas zeer veelzijdig te gebruiken. Zo is de kaas bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met zoetere smaken zoals aardbeienjam en serranoham. De kaas wordt daarom vaak gebruikt als beleg op sandwiches en in wraps. Doordat de kaas goed smelt kan hij ook worden gebruikt als tostikaas of bij de fondue. En ga je binnenkort een lekker kaasplankje maken? Dan mag de Appenzeller kaas absoluut niet ontbreken. Lekker, een blokje kaas met een pittige smaak tussen al die romige en zachte kazen.