Lactosevrije kaas
* Alle kazen in dit assortiment bevatten geen lactose. Dit zijn lactosevrije kazen.
Een lekkere lactosevrije kaas
Heeft u een lactose-intolerantie? Dan bieden onze lactosevrije kazen uitkomst. Ook u kunt nu genieten van een borrelhapje, een lekker tussendoortje of een heerlijke plak op brood, zonder dat u daar klachten van ondervindt. Veel mensen denken dat een lactosevrije kaas anders smaakt dan een normale kaas, maar dat is niet waar. ‘Lactosevrij’ betekent niet dat een kaas aan karakter inlevert. Alle kazen op deze pagina zijn lekker pittig, romig en vol van smaak. In de regel is het lastig te bepalen of een kaas een kleine hoeveelheid lactose bevat, of dat de melksuiker helemaal uit de kaas is verdwenen. Bij ons vindt u enkel kazen waar helemaal geen lactose meer inzit, zodat u zich daar niet om hoeft te bekommeren. Al onze lactosevrije kazen zijn dus volledig geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Ook bij mensen zonder aantoonbare allergie kan lactose tot vervelende klachten leiden. Behoort u tot deze groep? Dan kunt u altijd een lactosevrije kaas proberen en ontdekken hoe dat bevalt.
Wat is een lactosevrije kaas?
In vrijwel alle soorten melk zit melksuiker, met een mooi woord lactose genoemd. Lactose is een koolhydraat en komt niet alleen voor in melk zelf, maar ook in alle producten die met melk gemaakt worden. Normaal gesproken wordt lactose door het lichaam afgebroken, maar bij mensen met een lactose-intolerantie gebeurt dat niet, of niet goed genoeg. Bij deze groep maakt het lichaam van nature te weinig lactase aan, waardoor de melksuikers niet verwerkt kunnen worden en gaan gisten in de darm. Bij deze mensen leidt het eten van kaas, of het nuttigen van andere melkproducten, daarom tot vervelende maag- of darmklachten. Een lactosevrije kaas bevat geen lactose, of slechts een minimale hoeveelheid, waardoor er geen klachten ontstaan.
Afbraak lactose in oude kaas
Een lactose-intolerantie speelt minder vaak op bij een oude kaas, dan bij een jonge of verse kaas. Dat heeft te maken met de rijping van de kaas; hoe ouder het blok, hoe minder lactose daarin achterblijft. De melksuiker wordt op den duur zelfs volledig afgebroken, waardoor ook mensen met een lactose-intolerantie hiervan kunnen genieten. De meeste harde kazen, zoals brokkelige Goudse kaas of Old Amsterdam, zijn dus helemaal lactosevrij. Ook in de meeste extra belegen kazen is weinig tot geen lactose aanwezig. Wanneer u merkt dat u last krijgt van verse kaas, jong belegen kaas en roomkaas, kunt u proberen of een oude, harde kaas de problemen verhelpt. Is dat het geval, dan weet u dat een lactosevrije kaas in de toekomst een uitkomst kan zijn!