Bunker kaas
Twentse Bunkerkaas is een heerlijke kaas met een bijzondere receptuur. Dankzij deze receptuur en het rijpingsproces onder perfecte omstandigheden heeft de kaas een licht pikante, volle en romige smaak. Het is een halfharde kaas die na ongeveer 25 weken rijping het allerlekkerst is. De kaas kenmerkt zich tevens door een nootachtige ondertoon. Twentse bunkerkaas wordt op een bijzondere locatie tot perfectie gerijpt. Kaasmaker Jan Peter Nijenhuis stuitte in 2011 op deze bijzondere rijpingslocatie tijdens zijn zoektocht. Een locatie waar de temperatuur altijd 15 graden Celsius bedraagt en de luchtvochtigheid constant is: een uniek rijpingsklimaat voor de Twentse Bunkerkaas.
Bijzondere rijpingslocatie
In het Twentse Daarle, middenin de natuur, liggen acht bunkers verscholen onder een dikke lag aarde, die aan de buitenkant rijkelijk begroeid zijn. Deze bunkers vormen samen misschien wel de meest bijzondere rijpingslocatie in Nederland. Vroeger diende dit complex als munitieopslag. Tegenwoordig blijkt het de perfecte locatie te zijn om kaas te rijpen. De luchtvochtigheid is dankzij de uitstekende isolatie constant en de temperatuur van 15 graden eveneens. Dit zorgt ook nog eens voor een duurzame rijping van de kaas. Het unieke karakter wordt nogmaals benadrukt door de opvallende verschijning van de Twentse Bunkerkaas. Zo wordt het logo in de zij- en bovenkant van de kaas ingedrukt.
Het assortiment van Twentse Bunkerkaas
Voor de productie van Twentse Bunkerkaas wordt gebruik gemaakt van niet afgeroomde Hollandse melk waaraan een speciaal zuursel en plantaardig stremsel worden toegevoegd. Deze ingrediënten zorgen samen voor het unieke smaakkarakter van de kaas. Twentse Bunkerkaas is hiermee geheel vegetarisch. Bovendien worden er geen kleurstoffen toegevoegd. De kaas is in verschillende varianten verkrijgbaar waaronder Twentse Bunkerkaas Koe, Twentse Bunkerkaas Geit, Twentse Bunkerkaas Koe/Geit, Twentse Bunkerkaas Pesto en Twentse Bunkerblos. Twentse Bunkerblos wordt gemaakt van extra romige melk afkomstig van de Montbéliarde koe. Dit zorgt voor een bijzonder smaakaccent, een pittig karakter en een authentieke smaak.