Boerenkaas
De Stolwijkse kaas is een heerlijke kaas met een volle krachtige en rijke smaak. Dat is een reden om u te overtuigen om het te gaan proeven. De Stolwijkse kaas is een echte boerenkaas die gemaakt wordt van volle melk die dadelijk na het melken van de eigen koeien en zonder andere bewerking of toevoegingen wordt verwerkt en daarom Boerenkaas genoemd mag worden. De ene kaas smaakt net weer iets anders dan de volgende. Dat maakt dat deze kaas zo geliefd is.
De Stolwijkse kaas is een originele Hollandse boerenkaas.
Boerenkaas
In Nederland zijn nog ongeveer 300 boerderijen overgebleven waar de boer en vooral de boerin het echte ambacht van kaasmaken nog kent en uitoefent. Op de boerderij gaat men uit van rauwe melk, dat is gekoelde melk van de vorige avond die vermengd wordt met de nog warme melk van de ochtend. Door de ligging van de boerderij en het grasland krijgt elke kaas zijn specifieke smaak. Na de productie is korte of lange rijping ook van belang voor de smaak en structuur. Boerenkaas, op die manier gemaakt, is door de Europese Unie aangemerkt als een beschermde specialiteit. Kies onze boerenkaas en ontdek die heerlijke romige en krachtige smaak.
Echte boerenkaas
Een echte boerenkaas is niet na te maken in de fabriek. De authentieke bereidingswijze maakt iedere kaas uniek. Het proces begint kort na het melken. De rauwe melk wordt vrijwel meteen aangelengd met stremsel, zonder dit eerst te verhitten. Hierdoor blijft de kenmerkende smaak van de melk behouden en dat proeft u terug in de kaas. Het leefgebied van de koeien is van grote invloed op de smaak. Het is goed mogelijk dat de kaas aan het begin van het jaar, wanneer de koeien dagelijks in de wei staan, anders smaakt dan in het najaar. Het spreekt voor zich dat daardoor ook de vetpercentages kunnen verschillen. Puur natuur!
Een kaas met karakter
Een boerenkaas is afkomstig van de melk van één boerderij en wordt ambachtelijk bereid door de boeren die daar werkzaam zijn. Dit in tegenstelling tot een fabriekskaas, waarbij de melk van verschillende boerderijen wordt gemengd en verwerkt. Het voordeel van dit mengen is dat de smaak eenvoudig te reproduceren is. Dat is prettig als de kaas massaal moet worden verkocht. Het nadeel is dat de kaas zijn persoonlijkheid verliest. Iedere boerenkaas heeft een eigen, karakteristieke smaak. Van iedere plak boerenkaas kunt u eindeloos genieten!
Stolwijkse kaas - Stolwijkse boerenkaas
De stolwijkse kaas is een heerlijk kaas, waarvan de smaak alleen eigenlijk al voldoende reden is om u te overtuigen van haar pracht. Deze kaas is komt natuurlijk van Nederlandse bodem en is bereid volgens traditioneel recept. Hierbij wordt onbehandelde melk gebruikt, zodat er sprake is van een unieke kaas. De ene stolwijkse kaas smaakt net weer anders dan de volgende, maar allen delen ze de volle, krachtige en rijke smaak. Dit is nou echt hoe kaas hoort te zijn!