Emmentaler

Emmentaler

Van de Emmentaler bestaan vele soorten, die in smaak verschillen dankzij onder andere de rijpingstijd. Wil je een zoete kaas, dan hoeft deze slechts acht weken te rijpen. Met iets meer geduld word je beloond met een volwassen en meer geprononceerde smaak.

Filter
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina

Emmentaler

Wie ooit in Zwitserland is geweest, zal bekend zijn met de populaire kaas van dit beeldschone land: de half-harde Emmentaler. Deze veelzijdige kaas heeft diens naam te danken aan het Zwitserse Emmental waar al eeuwen kazen worden gemaakt. Het is zelfs de oudste kaas van Zwitserland. Met deze kaas haal je dus niet alleen smaak in huis, maar ook een stukje rijke historie. Waar de Engelsen hun Stilton de ‘king of English cheese’ noemen, hebben de Zwitsers de Emmentalerkaas tot Koning der Kazen gekroond. Overigens wordt de Emmentaler ondanks de koninklijke status ook buiten Zwitserland geproduceerd. Zo bestaat er ook een Franse en Duitse variant. 

De Emmentaler herken je ten eerste aan het uiterlijk. Dankzij het productieproces ontstaan er luchtbellen die van deze kaas een prachtige gatenkaas maakt.  

Van de Emmentaler bestaan vele soorten, die in smaak verschillen dankzij onder andere de rijpingstijd. Wil je een zoete kaas, dan hoeft deze slechts acht weken te rijpen. Met iets meer geduld word je beloond met een volwassen en meer geprononceerde smaak. De sterkst smakende variant doet maar liefst een vol jaar over het rijpingsproces. Ook worden Emmentalerkazen zowel van rauwe melk gemaakt als van gepasteuriseerde melk, wat een beduidend andere smaakbeleving geeft. De smaaktonen die je kunt herkennen zijn daarom ook zeer divers; van hartig en nootachtig tot het andere uiterste: mild en fruitig. Voor ieder wat wils! 

De Emmentaler is zoals je kunt lezen een veelzijdige kaas die goed zal vallen bij een breed publiek. In de keuken kun je er dan ook eindeloos mee variëren. Onder andere is het een heerlijke basis is van raclette - niet geheel toevallig hét nationale gerecht van de Zwitsers. Evenals kaasfondue overigens. Maar het is natuurlijk ook gewoon een zalige en simpele traktatie in blokjes op de kaas- of borrelplank.