Beemster Kaas
De Beemsterpolder staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat is terecht. Vanuit de lucht gezien wordt de bijzondere en unieke verkaveling duidelijk. De Beemsteerpolder is een uniek gebied en de graslanden worden op historische en ambachtelijke wijze in stand gehouden. Het gras, enigszins zoutig door de lage ligging van de polder, is vermengd met kruiden en bloemen en dat geeft aan de Beemsterkaas een zuivere en romige smaak die je niet vergeet. U wordt vanzelf vriend van de Beemster en Beemsterkaas. Kaas die wij zorgvulgig afsnijden, vacuüm inpakken en in voor het doel gemaakte dozen aan u verzenden. Kiezen tussen Gouda en Beemster? Nee, niet doen, bestel ze beiden een keer en geniet van de verschillen.
Goud bij 2021 DLG Awards
Beemster Oud GOUDEN MEDAILLE
Beemster X-O- GOUDEN MEDAILLE
Beemster Belegen GOUDEN MEDAILLE
Bij deze DLG keuring beoordelen experts de smaak, consistentie, geur, buiten- en binnenkant. Daarnaast onderzoekt een laboratorium de samenstelling van de kaas. Alleen kazen die op alle onderdelen hoog scoren, komen in aanmerking voor een gouden DLG-medaille.
De oude Beemster heeft daarmee al negen jaar op rij een gouden medaille gehaald. Beemster X-O- verdient nu al zeven jaar op rij een gouden medaille. Beemster boeren en kaasmeesters zijn elk jaar weer blij met deze mooie prijzen.
Beemsterkaas
Beemsterkaas is een heerlijk romige kaas van Hollandse makelij. De kaas wordt volgens traditioneel recept gemaakt met 100% Noord Hollandse weidemelk. De koeien grazen ten minste een half jaar op de vruchtbare Beemster polder en dat geeft de melk zijn unieke smaak.
Het geheim van Beemster zit hem in de samenstelling van het zuursel. Dat zuursel geeft Beemsterkaas zijn typerend zachte, delicate smaak. De kaas wordt vervolgens traditioneel gerijpt op houten planken. Door deze planken wordt vocht aan de kaas onttrokken.
Hoe langer de kaas rijpt, hoe zouter hij dus wordt. Een jonge Beemster kan al na een aantal weken worden verkocht, terwijl een oudere kaas met gemak meer dan een jaar op de planken ligt.
Ambachtelijk productieproces Beemster
De boeren van Beemster kiezen er bewust voor om hun kaas op ambachtelijke wijze te maken. Het roeren van de wrongel gebeurt volledig handmatig, zodat de kaasmeesters volledige controle houden over de smaak van de Beemsterkaas.
Temperatuur en luchtvochtigheid worden zorgvuldig gecontroleerd, zodat u vervolgens kunt genieten van de vertrouwde Beemstersmaak. Het eindresultaat is een zachte, smedige kaas met een mooie ronde vorm.
Kiest u voor een wiel van één van de traditionele jonge kazen, of toch voor een blok oudere, pittige Beemster?