Rode korst kaas
Rode korstkazen vormen tot op de dag van vandaag een specialiteit op de kaasmarkt. Ze worden doorgaans ook wel ‘roodbacterie’ genoemd. Een rode korst kaas wordt namelijk na het vervaardigingsproces en het pekelen ingesmeerd met de bacterie Linens. Dit proces wordt gedurende zes weken herhaald waardoor een mooie soepele kaas ontstaat met een karakteristieke smaak, geur en natuurlijk kleur. Rode korstkazen zijn er in verschillende maten en soorten.
Zacht
Een voorbeeld van een zachte rode korst kaas is de Morbier. Dit is een bijzondere 45+ dessertkaas uit de Franche-Comté. met een pikante smaak. Voor het maken van de Morbier worden verschillende melkingen (ochtend en avond) gebruikt. Deze melkingen worden gescheiden door het kenmerkende laagje zwarte as. Als gevolg hiervan heeft de kaas een intens rijke, licht pikante smaak. De Morbier wordt gemiddeld 2 à 3 maanden gerijpt.
Mild
Een voorbeeld van een milde rode korst kaas is Le Petit Doruvael. Deze bijzondere kaas is het gevolg van een succesvolle samenwerking tussen Ad Vlooswijk, zoon Jirco Vlooswijk en collega’s uit Montfort. Le Petit Doruvael vormt een verrassende aanvulling op het rijke Nederlandse aanbod. De precieze totstandkoming van deze kaas wordt grotendeels geheimgehouden door de familie Vlooswijk. Ook is er Le Petit Doruvael Truffel, een romige, smaakvolle Hollandse boerenkaas. De kaas is perfect in balans met de aromatische, verfijnde zwarte truffel.
Pittig
Een voorbeeld van een pittige rode korst kaas is Fontina DOP. Deze heerlijke Italiaanse kaas is één van de juwelen uit het Noordwesten van Italië. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en kenmerkt zich door een nootachtige smaak en een karakteristieke geur. Het is een stevige, volle kaas met een lichtgele kleur en kleine ronde gaatjes. Ook de Taleggio DOP is een bijzondere gewassen korstkaas afkomstig uit Italië. Deze kaas wordt al sinds de 11e eeuw gemaakt en is heerlijk vol van smaak.