Kaas woordenboek

Boerengatenkaas
Boerenkaas met een beperkt aantal grote ogen en gewoonlijk een iets zoete smaak ook wel Boerengruy re genoemd.

Consumptiekaas
Kaas met een vrij hoog vochtgehalte die reeds na 6 10 weken voldoende is gerijpt om te kunnen worden geconsumeerd.

Dagkaas
Kaas die is bereid uit een mengsel van de avondmelk en de morgenmelk.

Dieetkaas
Kaas die geen keukenzout bevat. In plaats daarvan kunnen dieetzouten worden gebruikt. Deze geven de kaas een iets andere smaak.

Eenstuk kaas
Kaas bereidt volgens een methode waarbij de wrongel als n blok in de vorm wordt gebracht. Het zuivel vertoont een beperkt aantal ronde openingen ter grootte van een erwt.

Graskaas
Kaas uit de zomermaanden ( mei oktober) met een rijk en mild aroma en een volle gele kleur.

Hooikaas of stalkaas
Kaas bereidt in de stalperiode gewoonlijk vrij bleek van kleur en bereid als consumptiekaas.

Jodenkaas
Zie witte meikaas.

Kaas met kort zuivel
Kaas met brokkelig en gemakkelijk brekend zuivel. De kaas laat zich moeilijk in plakjes snijden en is vaak bleekwit van kleur. De smaak is gewoonlijk licht zuur.

Kaas met lang zuivel
Kaas met een soepel enigszins elastisch zuivel. De kaas kan gemakkelijk in dunne plakjes worden gesneden. De smaak is mild en soms zelfs iets zoet.

Knijper
Een mislukte kaas met afwijkende smaak die grote scheuren vertoont.

Kruimelkaas
Kaas die werd bereid volgens een methode waarbij de wrongel als losse kruimels in de vorm wordt gebracht. Het zuivel vertoont veel kleine openingen.

Losse kaas
Kaas die door overmatige gasontwikkeling tijdens de rijping veel en grote openingen heeft gekregen.

Malse kaas
Zuremelkse kaas Kaas bereid uit n melkmaal de avondmelk of de ochtendmelk.

Oplegkaas
Kaas die langzaam rijpt en daardoor geschikt is voor langdurige bewaring.

Overrijpe kaas
Kaas die te lang is gerijpt en daardoor een scherpe en onevenwichtige smaak heeft gekregen.

Rabbinale kaas
Kaas die onder toezicht van een rabbijn is bereid.

Scheikaas
Kaas die werd bereid in de overgangstijd van stal en weideperiode.

Stolkse kaas
Ook wel Stolwijkse kaas. Benaming voor een kwaliteitskaas met goede bewaareigenschappen. Het gewicht bedraagt minimaal 15 kilo.

Veenweide kaas
Boerenkaas met een gecontroleerde hoge kwaliteit afkomstig van boerderijen in het Zuid Hollands en Utrechts veenweide gebied waar met bijzondere aandacht voor natuur en landschap wordt gewerkt.

Vegetarische Kaas
Kaas bereidt met behulp van stremsel dat niet van dierlijke herkomst kaas is.

Verse kaas
Kaassoort die geen rijping nodig heeft bijvoorbeeld kwark.

Witte meikaas
Zachte oogerijpte kaas met een mild zure smaak en een zeer hoog vochtgehalte. Deze helder witte kaas is reeds na n dag eetbaar. De kaas is slechts zeer kort houdbaar.

Zoetemelkse kaas
Kaas die werd bereid uit verse melk bijvoorbeeld Goudse Boerenkaas.

Zuivel van de kaas
Vakterm voor het binnenste van de kaas de eigenlijke kaasmassa binnen de kaaskorst.

Zuremelkse kaas
Benaming die vroeger werd gebruikt voor kaas die werd bereid uit de afgeroomde melk. De kaas heeft een stevige iets brokkelige structuur bijvoorbeeld Boeren Leidse.


bron Boer Piet