Geitenkaas

Er zijn tegenwoordig natuurlijk ontzettend veel kaassoorten op de markt. Maar wist je dat geitenkaas één van de beste kazen is die er zijn? Bovendien zijn Nederlanders ook nog eens gespecialiseerd in het produceren van allerlei verschillende soorten geitenkaas. Deze bijzondere witte lekkernij heeft een speciale smaak, die échte liefhebbers haast in hun dromen kunnen proeven. Kaas die is gemaakt van geitenmelk wordt wereldwijd gegeten, waardoor er dan ook veel verschillende soorten smaken en texturen van deze kaas zijn.
Goudse Kaas Shop heeft geitenkaas in diverse soorten en smaken. Bijvoorbeeld in belegen maar ook met brandnetel of een lekkere kaas met tomaat en olijven.
Melk van de geit is beperkt houdbaar. Daarom maakt men daar het liefste kaas van waardoor de waardevolle mineralen en vitamines behouden blijven. De belangrijkste bestanddelen in deze kaas zijn vet, eiwit en natuurlijke melkzouten. Geitenkaas is witter van kleur dan kaas van de koe. Dat komt omdat de geit alle cartogeen, ook de kleurstof in wortels, omzet in vitamine A. Geitenkaas is lichter verteerbaar omdat de vetzuurmoleculen kleiner zijn. Geitenkaas kan in de regel al binnen 10 dagen gegeten worden. Ja, het klopt, de productie is intensief en dus is de kaas ook iets duurder
Geitenkaas
Geitenkaas is van nature bleek van kleur en heeft een zachte, subtiele smaak. De kaas is prima los te serveren, maar leent zich ook uitstekend voor gebruik in salades, op toastjes, of als toevoeging aan andere bijgerechten. Het is niet ongebruikelijk dat tijdens het bereiden van de kaas een aantal milde kruiden worden toegevoegd, zoals selderij, bieslook of brandnetel. Dit zorgt voor een uitgebreide collectie interessante kazen, met elk een eigen smaak. Naast halfharde geitenkazen bestaat er ook verse geitenkaas. Deze kaas is zacht en is een lekker op een kaasplankje met andere romige kazen.
Een kaas die snel rijpt
Het maken van een geitenkaas verschilt weinig van dat van normale kaas. De vetten in de geitenmelk klonteren samen met behulp van stremsel. Vervolgens wordt zout toegevoegd, wat invloed heeft op de smaak van de kaas. Een voordeel is dat het proces een stuk sneller gaat dan bij kaas die van koemelk wordt gemaakt. Met twee weken heeft de geitenkaas al zijn karakteristieke zachte smaak. Omdat geitenmelk van nature minder lactose bevat, is de kaas vaak geschikt voor kaasliefhebbers met een lactoseallergie. Zo kunnen zij ook genieten van een romige, smedige kaas, zonder daar last van te krijgen!
Enkele weetjes
Waarom is kaas van een koe geel en kaas van een geit wit? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen, en wij hebben het antwoord voor je. Dit heeft namelijk alles te maken met het stofje bètacaroteen. Dit stofje zit in de voeding van zowel koeien als geiten. Het verschil zit hem echter in de verwerking van dit stofje. Het is namelijk zo dat koeien dit stofje niet kunnen afbreken, terwijl geiten het omzetten in vitamine A, wat kleurloos is. Dit verklaart dus de witte kleur van geitenkaas. Verder wordt geitenkaas op dezelfde wijze vervaardigd als kaas van koemelk. De vertering is echter verschillend, waar mensen met een koemelk allergie hun voordeel mee kunnen doen.
Hoe te combineren?
Van zacht naar hard zijn er vele verschillende soorten geitenkaas. Maar hoe combineer je deze soorten geitenkaas in de keuken? Neem bijvoorbeeld zachte verse geitenkaas. Deze romige kaas kom je doorgaans tegen in salades of op een broodje in combinatie met honing en walnoten. Maar wist je dat je zachte geitenkaas ook in een pan of in de oven kunt bakken? Als gevolg van deze bereiding verandert de structuur in een heerlijke vloeibare massa om van te smullen. Of wat dacht je van gebakken zachte geitenkaas omhuld met krokante spek? Een heerlijke combinatie!