Stilton
De naam van de kaas komt van het gelijknamige Engelse dorp Stilton. Echter mag de kaas daar niet geproduceerd worden. Dankzij de beschermde status die dit kaasje ondertussen heeft bemachtigd, mag hij enkel en alleen in drie bepaalde regio’s in Engeland geproduceerd worden. Die eer is toebedeeld aan Derbyshire, Nottinghamshire en Leicestershire. De productie verloopt geheel volgens traditioneel recept - en dat proef je!
Stilton
De Stilton is een 100% Engels kaasje met een rijke historie. Stilton heeft over de eeuwen heen veel trouwe fans verzameld. Vooral in eigen land is deze kaas populair. Het is bijvoorbeeld tijdens veel kerstdissen te vinden. Toch zijn er ook in ons land steeds meer liefhebbers die Stilton willen kopen om te verwerken in allerhande gerechten of gewoon los te eten.
De naam van de kaas komt van het gelijknamige Engelse dorp Stilton. Echter mag de kaas daar niet geproduceerd worden. Dankzij de beschermde status die dit kaasje ondertussen heeft bemachtigd, mag hij enkel en alleen in drie bepaalde regio’s in Engeland geproduceerd worden. Die eer is toebedeeld aan Derbyshire, Nottinghamshire en Leicestershire. De productie verloopt geheel volgens traditioneel recept - en dat proef je!
Van het Stilton kaasje bestaan twee varianten: een oude blauwschimmel en jonge witte. Die eerste, Blue Stilton, heeft zoals je vast verwacht een pittige smaak. Toch is deze kaas verrassend genoeg ook zacht te noemen. Dankzij de wat brokkelige structuur is hij heerlijk in bijvoorbeeld salades, of als pittige toevoeging aan een soepje, broodje of pizza. Maar ook zonder kokkerellen kun je van deze kaas genieten. De Engelsen eten hem bijvoorbeeld graag als dessert, liefst gecombineerd met een goed glaasje port. De zoete port is namelijk een perfecte tegenhanger voor de pittige en romige smaak van de kaas.
De witte variant heeft een zeer korte rijpingstijd van één maand. Daardoor is de smaak heel anders dan die van diens blauwschimmel broertje. Ter vergelijking: een blauwe Stilton moet maar liefst vijf maanden rijpen om tot die pittige kenmerkende smaak te komen. Deze blauwader variant wordt het meest verkocht. Sterker nog, de Engelsen noemen hem de ‘king of English cheeses’. Dat uitmuntende imago van de Stilton is een logisch gevolg van de unieke smaak van deze kaas.