Manchego
Manchego is een kaas gemaakt van schapenmelk. De schapenmelk geeft de kaas de typische en uitgesproken smaak: licht pikant, nootachtig en met een hint van schapenmelk aan het eind. De binnenkant heeft een ivoorgele kleur.
Manchego
Deze kaas is een heerlijke, karakteristieke kaas uit Spanje. De naam 'Manchego' komt van 'La Mancha', de regio in Spanje waar deze kaas vandaan komt. Dit is de regio in het binnenland van Spanje, bekend om zijn windmolens en om het historische personage Don Quichot. Je herkent de kaas aan het zigzag patroon van de korst. Oorspronkelijk ontstond dit patroon door de band van gevlochten gras die om de kaas heen werd gewikkeld om het vocht te kunnen laten wegstromen bij het persen van de kaas. Tegenwoordig zijn er twee soorten: de traditionele Manchego, bereid op de boerderij met ongepasteurizeerde melk en de industriele variant, die met gepasteurizeerde melk wordt gemaakt.
Manchego is een kaas gemaakt van schapenmelk. De schapenmelk geeft de kaas de typische en uitgesproken smaak: licht pikant, nootachtig en met een hint van schapenmelk aan het eind. De binnenkant heeft een ivoorgele kleur. Manchego is een stevige kaas die goed in plakken of in traditionele driehoekjes te snijden is. De kaas heeft een compacte consistentie met kleine gaatjes. Het rijpingsproces duurt minstens 60 dagen en er wordt alleen melk gebruikt van het schapenrassen uit La Mancha.
Manchego kun je prima zo eten, gewoon uit het vuistje of met brood. Verder kun je de kaas heerlijk combineren in een antipasto (voorgerecht) met olijven en zongedroogde tomaten en een lekker glas rode wijn of droge sherry. Maar Manchego doet het ook perfect in combinatie met fruit zoals vijgen of membrillo. Behalve met een rode Rioja gaat Manchego ook goed samen met een Manzanilla, een droge maar frisse witte wijn.
Manchego is een kaas om echt van te genieten met volle teugen. Door het veelzijdige karakter van de kaas is elke combinatie weer een verrassing! En in elk stukje proef je de eeuwenoude traditie van deze prachtige Spaanse kaas uit La Mancha.