Comté

Comté

De Comté-kaas is afkomstig uit de Jura in de Franse Comté. Het is een bergachtig, ruig en van oudsher arm gebied tegen de grens met Zwitserland. De kaas vertoont dan ook duidelijk Zwitserse invloeden en is verwant aan de Gruyère. De kaas wordt ook wel Gruyère de Comté genoemd. Het is een nootachtige romige kaas en één van de meest gegeten kazen van Frankrijk.

Filter
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
  1. Comté AOP - Affiné 12 maanden
    Vanaf € 7,49 Bekijk verzendkosten
    Kies uw gewicht
    Voeg toe aan verlanglijst
    Toevoegen om te vergelijken
  2. Waardering:
    90%
    (5)
    Comté AOP - Extra Affiné 18 maanden
    Vanaf € 7,75 Bekijk verzendkosten
    Kies uw gewicht
    Voeg toe aan verlanglijst
    Toevoegen om te vergelijken
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina

Comté

De Comté-kaas is afkomstig uit de Jura in de Franse Comté. Het is een bergachtig, ruig en van oudsher arm gebied tegen de grens met Zwitserland. De kaas vertoont dan ook duidelijk Zwitserse invloeden en is verwant aan de Gruyère. De kaas wordt ook wel Gruyère de Comté genoemd. Het is een nootachtige romige kaas en één van de meest gegeten kazen van Frankrijk. Geschikt als dessertkaas, op brood en als smeltkaas in de fondue. Het is één van de 44 Franse kazen die het Europese AOP keurmerk mag voeren. Dat keurmerk dient als bewijs voor de herkomst van de kaas, maar duidt ook op een consistent hoge kwaliteit.

De Comté kaas is van oudsher een gemeenschappelijk product van meerdere boeren uit één van de vele Jura-dorpen. Het zijn grote kazen tot wel 500 kilo. Dat maakt dat ze beter te bewaren waren in de winter, maar één boer kan niet in korte tijd zoveel melk leveren om zulke grote kazen te produceren. De kaasmakerij is het centrum van het dorp, waar de boeren meerdere keren per dag hun melk afleveren. De melkproductie is ook traditioneel, in de zomer lopen de koeien in de bergen rond, in de winter worden ze bijgevoerd met voer dat uit de streek komt. Zo wordt de herkomst van de melk voor de kazen beperkt tot de regio.

De Comté past uitstekend bij de wijnen uit de Jura. Het wijngebied in de Jura is niet erg groot en niet erg bekend, maar brengt een aantal goede en bijzonder karakteristieke wijnen voort. Verder is de Comté kaas bijzonder geschikt om mee te koken: soep, hartige taart, fondue, tosti’s, de Comté voelt zich nergens te goed voor en is een allemansvriend. Zijn krachtige maar toch zachte smaak past bij heel veel gerechten en geeft altijd een pittige impuls.