Komijnekaas

Komijnekaas is een van de bekendste kaassoorten van Nederland. Het is een soort boerenkaas, waardoor u dus zeker weet dat het met de kwaliteit van dit product wel goed zit. De smaak van komijnekaas kan van soort tot soort zeer verschillen, maar het biedt altijd een zeer karakteristieke smaak. De toevoeging van de komijnzaadjes zijn daar natuurlijk de belangrijkste oorzaak. Deze lichte nootsmaak past perfect bij deze subtiele kaas van Nederlandse bodem. Kaas voor de echte liefhebber, beschikbaar in vele soorten!
Komijnekaas
Komijnekaas bevat, zoals de naam al doet vermoeden, komijnzaadjes. Deze zaadjes geven de kaas zijn kenmerkende pittig-zoete en notige smaak. Er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de verschillende komijnekazen, waardoor veel liefhebbers een duidelijke voorkeur hebben. Die verschillen hebben vooral te maken met de leeftijd van de kaas: hoe langer hij rijpt, hoe sterker de smaak. Dat komt weer doordat de smaak van de zaadjes met de tijd steeds dieper in de kaas trekt. Komijnekaas wordt op een geheel eigen wijze bereid. De komijnzaadjes worden traditioneel door de wrongel gemengd, waardoor ze zich door de hele kaas kunnen verspreiden.
Soorten komijnekaas
Een populaire soort komijnekaas is de Leidse kaas. Bekend is bijvoorbeeld de Boeren-Leidsekaas met sleutels, te herkennen aan het wapen van Leiden op de korst. Deze kaas heeft een beschermde status en mag enkel in een specifieke geografische regio worden geproduceerd. Men gebruikt een ambachtelijk proces voor de bereiding en de verwerking van de kaas. Vanwege het lagere vetpercentage is de kaas wat steviger, wat u vooral merkt bij de oudere kazen. Een drie jaar oude Leidse kaas is bijvoorbeeld vol en pittig van smaak en heeft een harde, brokkelige structuur. Er bestaan ook jong of jongbelegen komijnekazen, met subtielere accenten.