Het wiegemes - de makkelijkste manier om kaas te snijden

Voor kaas zijn er allerlei soorten messen, die het snijden makkelijker maken. Een interessant en welbekend mes is het zogenaamde wiegemes, een kaasmes met een halfrond lemmet en aan beide kanten een heft. Zo kun je veel kracht zetten op het snijvlak en de kaas snel en makkelijk snijden. Vroeger, op de grote kaasmarkten, werd een grote versie van het mes wel door twee snijders gebruikt die ieder een kant van het mest vasthielden. Zo heb je dubbel de kracht van een gewoon mes! Tegenwoordig wordt het echt zware werk machinaal gedaan, en focussen kaasmessen meer op het goed snijden van kazen. Zo zijn er speciale kaasmessen voor zachte, jonge kazen. Door het ontwerp van het lemmet blijft de kaas niet aan het mes plakken, en snij je makkelijk stukjes van de kaas. Een mooi wiegemes koop je bijvoorbeeld bij de Goudse Kaasshop.

Hollandse Kaasmessen

Goed gereedschap maakt kaas snijden makkelijk

Als je regelmatig kazen snijdt, is het belangrijk dat je gereedschap in orde is. Je kent het vast wel: als je een stukje kaas wilt snijden en je gebruikt hierbij een gewoon mes, dan blijft de kaas aan het lemmet plakken, of je moet heel veel kracht gebruiken om door de kaas heen te snijden. Of je kaas wordt niet mooi gesneden en komt brokkelig en onregelmatig tevoorschijn, wat natuurlijk heel zonde is als je een mooi kaasje hebt gekocht. Om recht te doen aan echt lekkere kaas zorg je dus voor een scherp mes met een lemmet dat speciaal gemaakt is voor jouw kaas. Een wiegemes is heel geschikt om makkelijk en zonder te veel kracht nodig te hebben door grote, hele kazen of kaaswielen heen te snijden.

Ideaal voor in de keuken of op een feestje

Waarom zou je een wiegemes gebruiken? Als je regelmatig hele kazen koopt is dit mes natuurlijk ideaal. Als je veel kaas gebruikt, bijvoorbeeld in de horeca of omdat je een B&B hebt, kan het veel geld schelen zelf je kaas te snijden. Ten slotte is een hele kaas veel goedkoper dan een aantal losse stukken, en nog lekkerder ook! Snij je kaas snel en makkelijk met het wiegemes en verpak het luchtdicht, zo kun je het nog wel een maand bewaren. Ook als je regelmatig een feestje geeft waar je borrelhapjes serveert is een wiegemes handig om te hebben. Snij dan de kaas direct aan tafel of in het zicht van je gasten. Zo maak je zeker indruk met je culinaire kunsten!