De lekkerste kaas komt van Goudse Kaas Shop

Informatie over kaas

Bij Goudse Kaas Shop kunt u de lekkerste kaas kopen. Wij hebben een zeer breed assortiment aan Hollandse kaas

Wel meer dan 60 van de lekkerste kaas soorten. Alle kazen worden vers van het mes gesneden, dus lekker vers! De soorten kaas die wij online verkopen zijn onder andere Goudse kaas, boerenkaas, knoflookkaas, en nog vele soorten.
Uiteraard verpakken wij alles netjes in het vacuum, zodat u de kaas lekker vers ontvangt.

De lekkerste kaas bestelt u hier

Wat is er nou leuker dan om elke ochtend uw boterham te beleggen met de lekkerste kaas? Er is toch niets fijner? Uiteraard is Nederlandse kaas van een hoge kwaliteit, dus het kan nogal eens voorkomen dat u hier flink veel geld voor neer moet tellen. En zeg nou zelf, daar zit u toch helemaal niet op te wachten? U wilt toch ook waar voor uw geld hebben? Het zou toch helemaal niet leuk zijn als uw dagelijks eetgewoonte erg duur zou blijken te zijn? Nederlandse kaas is in de winkel vaak erg duur, maar online is dit product veel goedkoper. Tenminste, als u bij ons bestelt. Bij ons koopt u nooit een kat in de zak, daar kunt u van op aan.

De lekkerste kaas kopen? Neem een kijkje in onze mooie webshop.

Op en top genieten van de beste kaassoorten

Nederland is een echt ‘kaasland’. Natuurlijk zijn er ook vele andere Europese landen die veel kaas produceren en consumeren, maar als we het hebben over echte Gouda kaas, spant ons land toch wel de kroon. De meeste Nederlanders kunnen niet zonder een lekkere boterham met Hollandse kaas. Zelfs over een heerlijke Italiaanse pastaschotel uit de oven raspen we heerlijke Edammer of Gouda kaas. In dit artikel vind je een overzicht over welke kaas favoriet is, wat je allemaal nog meer met kaas kunt doen, welke wijn je het beste bij een kaasplankje kunt drinken en wat voor gereedschap er allemaal bestaat om het schaven, raspen en snijden gemakkelijker te maken. Vervolgens gaan we in op kaasfonduen en vegetarische en veganistische kazen. Kortom, alles over kaas!

Kaas: je moet ervan houden

Kaas is echt iets waar je heel erg van houdt, of juist niet. Er zijn maar weinig mensen die kaas wel lusten, maar er niet dol op zijn. En dan heb je ook nog weer mensen die wel graag gesmolten kaas eten, maar geen ‘koude’. Kortom, de meningen verschillen! Kaas eten is dus echt een liefhebberij. Maar onder de liefhebbers verschillen de favoriete kaasjes nogal. De lekkerste kaas is voor iedereen persoonlijk.

Schimmelkazen zijn meestal niet favoriet, maar mensen die ervan houden, zijn er meteen ook helemaal weg van. Een schimmelkaas kan soms hen niet pittig genoeg zijn. Te denken valt aan roquefort, gorgonzola en andere schimmelkaasjes.

De meeste Nederlanders zijn echter vooral dol op ‘gewone kaas’. Hiermee worden Gouda, Edammer en Maaslander bedoeld. De normale koekaas, die elke dag op de boterham belandt. Dit zijn dan ook verreweg de meest verkochte kaassoorten. Het gaat hier dan voornamelijk om de jonge, harde kazen. Die waar je 

De lekkerste kaas - Oude Peter Goudse Kaas - Extra Kwaliteit

met gemak een smeuïg plakje af kunt schaven. Jonge kaas is populair, maar dat geldt ook voor jong belegen. Daarna komen pas de oude kazen, die minder gegeten worden. Bij oude kaas moet je denken aan Old Amsterdam en dergelijke.

In de reguliere Hollandse kazen zijn ook weer veel categorieën te onderscheiden. Te denken valt aan jong, belegen, oud en overjarig. Verder zijn er steeds meer kruidenkaasjes verkrijgbaar, die als ware specialiteit gelden. Voorbeelden hiervan zijn kaas met fenegriek, kruidnagel, Italiaanse kruiden, mosterd, bieslook en natuurlijk komijn. Ook brandnetelkaas wordt regelmatig gegeten. En dan is er natuurlijk nog de graskaas, die een extra rijke smaak heeft. Deze is gemaakt van melk van koeien die voor het eerst weer de wei in gingen en gras aten, na een hele winter binnen te zijn geweest.

Ook de harde geiten- en schapenkazen zijn in opmars en worden door sommige gezien als de lekkerste kaas. Steeds vaker blijken mensen niet tegen koemelkproducten te kunnen, omdat deze een te lang eiwit bevatten. En omdat zij toch dagelijks de boterham met kaas willen blijven eten, nemen zij hun toevlucht tot schapen- en geitenkaas. Ook feta behoort tot schapen- en geitenkaas. Feta wordt officieel - naar traditioneel Grieks recept - alleen van schapenmelk gemaakt, maar vaak wordt er ook geitenmelk toegevoegd. Dit aandeel mag niet hoger zijn dan 30 procent, want anders mag het geen feta meer heten. Er bestaat ook wel feta van koemelk, maar dit heet dan ‘witte kaas’ of iets in die trant. Koeien geven een stuk meer melk en daarom is dit goedkoper. Consumenten die dus niet te diep in de buidel willen tasten voor een lekker stukje feta voor door de salade of over de pasta, kiezen dus vaak voor de zogeheten witte kaas. Hoewel dit lang niet zo veel gegeten wordt als gewone gele kaas, wordt het toch steeds populairder onder Nederlanders.

Verder zijn er natuurlijk nog tal van specialiteiten, zoals grana padano en pecorino. En niet te vergeten roomkaas, zoals Philadelphia en andere merken. Ook wordt smeerkaas dikwijls als broodbeleg of als beleg voor crackers gebruikt.

Waarom eten we zo veel kaas?

Het is een feit dat we in Nederland in de laatste jaren een steeds hogere kaasconsumptie hebben. Wat zijn hier de verklaringen voor? Ten eerste worden we steeds rijker, waardoor we meer geld uit kunnen geven aan het eten van luxe producten. Tientallen jaren geleden werd kaas als een luxeproduct gezien, waar men niet te veel van mocht eten omwille van de kosten. Vandaag de dag is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse koelkasten. Ten tweede kan het meespelen dat meer mensen vegetariër zijn geworden. Door schandalen in de vleesindustrie zoeken mensen naar een alternatief voor vlees, dat wel veilig is. Men komt dan al gauw uit bij kaas.

Maar waarom vinden we kaas zo’n fijn product? Het is een heel gemakkelijke smaakmaker. Als je ergens kaas over schaaft of raspt, dan tover je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Kaas hoeft niet meer bereid te worden, maar is al klaar voor gebruik. En dit is ook een van de redenen waarom we zo graag naar kaas grijpen. Bovendien is het natuurlijk heel erg lekker en past het bij veel gerechten. En zeg nou zelf, wat is een pastaschotel zonder een overheerlijke, knapperige kaaskorst bovenop? Wat is een salade zonder feta of heerlijke, zachte geitenkaas?

Voorts zijn er verschillende kaassoorten die beslist een voordeel opleveren voor de gezondheid. Hoewel te veel kaas zorgt voor een te hoge zoutinname, kunnen rauwmelkse kazen - boerenkazen - een positieve invloed hebben op de gezondheid. Vroeger werd melk altijd gepasteuriseerd, omdat er anders voedselvergiftigingen op konden treden. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en komen juist kazen van rauwe melk weer in zwang. Door de melk rauw te houden, blijven er veel waardevolle voedingsstoffen bewaard. Op boerenmarkten wordt dan ook steeds meer boerenkaas verkocht, die bereid is met rauwe koemelk, schapenmelk of geitenmelk. Maar dit is nog wel een nichemarkt. Want uiteindelijk wordt kaas toch vooral gegeten omdat het zo lekker is en niet vanwege het gezonde aspect. Je bepaald zelf wat de lekkerste kaas is. De keuze is tegenwoordig enorm!

Bijzondere producten met bijzondere kaassoorten

Als je bedenkt in welke producten allemaal kaas verwerkt is, dan kun je een hele lijst opnoemen. Natuurlijk zijn er de standaard kaasstengels en kaascrackers die kaas bevatten. Die kent iedereen. Maar een specifiek product waar echt een specifieke kaassoort in verwerkt is, is pesto. Je merkt het niet gelijk, door de grote hoeveelheid kruiden en de pijnboompitjes, maar in een goede pesto zit altijd pecorino verwerkt. Dit is een schapenkaas die uit Italië komt en zijn zoute smaak dankt aan het wassen in zeewater. Dit gebeurt tijdens de bereiding. Door het zeezout krijgt het kaasje zijn typische aroma. Pesto’s bevatten vandaag de dag ook vaak grana padano, maar als men echt het traditionele recept volgt, wordt er pecorino romano gebruikt.

Waar wordt het meeste kaas gegeten?

Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. 

  • De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken.
  • Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt.
  • IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde. Franse kazen zijn onder andere brie, roquefort en Saint Marcellin.
  • Ook is Italië een echt kaasland, met pecorino, grana padano en allerlei soorten schimmelkazen. Het gaat hier vooral om Italiaanse schapenkazen.  
  • In Oostenrijk, dat op de zesde plaats staat, wordt juist vooral koekaas gegeten. Echte kaas van koeien uit de Alpen. 
  • Nederland staat op de zevende plek en hier wordt vooral Gouda kaas geconsumeerd. Ook buitenlandse kazen zijn hier goed verkrijgbaar. 
  • In Duitsland, dat op de achtste plek staat, wordt vooral Hüttenkäse gegeten.
  • Ook Zwitserland houdt van kaas. Hier komt bijvoorbeeld de tete de moine vandaan.
  • Net als Denemarken is ook Zweden een echt kaasland. Dit land staat op de tiende plaats. 

In landen als China en Japan wordt juist helemaal geen kaas gegeten. Maar dit geldt ook voor melkproducten. Bovendien is het interessant om te zien dat er bijvoorbeeld in Italië nauwelijks Nederlandse kazen verkrijgbaar zijn, maar in Nederland wel heel veel Italiaanse kaassoorten.

Over het algemeen is kaas meer iets voor volwassenen dan voor kinderen. Voor kinderen is de smaak van kaas nogal heftig. Ze wennen eraan naarmate ze ouder worden.

Wijn en kaas

De lekkerste kaas, wijntje erbij?

Natuurlijk gaat kaas eten niet altijd alleen om kaas. Als er een kaasplankje geserveerd wordt, bijvoorbeeld tijdens een feestje of een gezellige avond met vrienden, dan hoort daar natuurlijk ook een wijntje bij. Ten eerste wordt wijn door veel mensen lekkerder gevonden als deze vergezeld gaat door een lekker kaasje. Als je dus wilt besparen op de kosten van een dure wijn, dan kun je het beste een lekker kaasje kopen. Hiermee vinden je gasten de wijn al gauw een stuk lekkerder.

Omgekeerd is het natuurlijk ook zo dat elke kaas om een andere wijn vraagt. En daar gaan we graag even wat dieper op in. Want welke wijn hoort bij welke kaas? In de eerste plaats is er altijd een soort vuistregel dat wijn en kaas uit dezelfde regio goed bij elkaar passen. Serveer je dus een heerlijke Zwitserse tete de moine? Dan past daar ook een wijn uit Zwitserland bij. Verder is het goed om de balans tussen stevig en zacht in de gaten te houden. Een pittige kaas vraagt om een soepele witte wijn, om het geheel te balanceren. Een zacht geitenkaasje kan juist weer vragen om een stevige rode wijn. En als je schimmelkaas serveert, hoort hier juist een zoete witte wijn bij. Dit om het pittige van de schimmel te compenseren. Verder geldt vaak: des te ouder de kaas, hoe krachtiger de wijn moet zijn.

Uiteraard is de verleiding groot om eens lekker uit te pakken en een rijk gesorteerd kaasplankje aan te bieden aan je gasten. In combinatie met wijn is dit niet altijd even handig, omdat verschillende kazen vragen om verschillende wijnsoorten. Hierbij geldt dus: less is more. Het komt de smaak zeker ten goede als je het houdt bij drie verschillende soorten kazen, die allemaal goed bij elkaar passen en matchen met dezelfde wijn.

Natuurlijk is het altijd even uitvogelen welke wijn bij welke kaas past. Smaken verschillen ook op dit gebied. Als je twijfelt, kies dan altijd voor witte wijn. Deze past gemakkelijker bij veel verschillende kazen dan rode wijn. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar uiteindelijk zul je merken dat witte wijnsoorten beter passen.

Hoe de kaas te schaven, raspen of snijden…

Zo veel kazen, zo veel soorten gereedschap om de kaas te lijf te gaan… De kaasschaaf en de kaasrasp zijn natuurlijk alom bekend. Iedereen heeft ze in huis. De kaasschaaf wordt het meest gebruikt, om een plakje kaas voor op de boterham af te schaven. De rasp is er in dezelfde vorm als de schaaf, maar ook in een groter formaat. Dit kan handig zijn om grote hoeveelheden kaas te raspen, bijvoorbeeld voor als je pizza gaat maken.

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom een pas geschaafd plakje jonge kaas extra lekker is? Dit komt door een hoog zuurstofgehalte, waarmee de kaas in contact is gekomen tijdens het schaven. Door kaas te raspen krijg je een vergelijkbaar effect.

Zuurstof is hoe dan ook erg belangrijk in de kaaswereld. Er worden zelfs messen ontworpen met gaten in het mesblad, zodat de kaas zo min mogelijk in aanraking komt met het mes. Deze technologie wordt voornamelijk toegepast bij zeer zachte kazen, die met gewone messen gemakkelijk ‘instorten’.

Een pronkstuk in de wereld van kaasgereedschap is natuurlijk de kaaskruller. Dit apparaat is nodig voor het afschaven van het Zwitserse kaasje tete de moine. Het is een snijplank, die van hout, rvs of zelfs marmer gemaakt kan zijn. Daarop wordt dan het kaasje gelegd, om een stalen pin, en dan ga je er met een ronddraaiend mes overheen. Zo krijg je echt kaaskrullen, die een feest zijn om te zien. Zo’n kaaskruller is niet alleen heel functioneel, maar ook een kunstwerkje om op tafel neer te zetten. Er zijn ook kaaskrullers verkrijgbaar met bijpassende stolp, zodat een aangesneden tete de moine op de plank kan blijven liggen, terwijl hij bewaard wordt in de koelkast.

Voor de echte kaasliefhebbers zijn er speciale kaasmessen, met twee handvatten. Zo kunnen er met gemak grote stukken kaas afgesneden worden. Bovendien geeft dit een professioneel gevoel, wat ook wat waard is.

De kracht van gesmolten kaas

Kaas wordt veelal koud verwerkt, maar ook warm zijn diverse kaassoorten extra lekker. Er zijn zelfs mensen die alleen maar gesmolten kaas willen eten, omdat dit voor hen de lekkerste kaas is. Gesmolten kaas vind je niet alleen over de pasta, pizza en over een aardappelgratin, maar ook in de vorm van kaasfondue. Kaasfonduen is enorm populair en er zijn veel verschillende kaassoorten geschikt voor een fondue.

Fonduen kan ook in een gewone kookpan, op een zeer laag pitje op het fornuis. Maar wie het goed aan wil pakken, doet er goed aan om een fondueset te gebruiken. Deze bestaan vaak uit een brander met daarop een grote stenen pan. Zo wordt de kaas langzaam verhit, wat aanbakken voorkomt. Bovendien kan de fondue op die manier lang warm gehouden worden. Er zijn speciale vorkjes, waar men groenten mee in de kaasfondue kan dippen. Kaasfondue wordt vaak gezien als een ‘guilty pleasure’, maar zo ongezond is het niet. Bovendien krijg je veel groente binnen tijdens het kaasfonduen, wat bij andere maaltijden soms niet het geval is.

Voor kaasfondue kunnen de meest uiteenlopende kaassoorten gebruikt worden. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van een ‘gewone’ Hollandse kaas, met een of meer andere kaasspecialiteiten, zoals blauwaderkaas, Parmiggiano Reggiano. Ook kan een Zwitserse gruyère er uitstekend in verwerkt worden. Ook kunnen geitenkazen en schapenkazen gebruikt worden.

Het risico van kaasfondue is vaak dat men te veel eet. Kaas is erg machtig en daarom is het een goed idee om rustig te dippen en te eten, en af en toe een pauze te houden. Op die manier kun je er het beste van genieten.

Vegetarische kaas?

Nou zul je misschien denken, kaas is toch altijd vegetarisch? Kaas is juist iets dat bij uitstek door vegetariërs gegeten wordt. In Nederland - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland - is het echter gebruikelijk om voor het stremmen van kaas gebruik te maken van zogeheten kalverstremsel. Dit is een deel uit de binnenkant van de maag van een kalf. Als strikte vegetariër zou je dus geen kaas kunnen eten met dierlijk stremsel. Daarom is er ook een steeds groter aandeel vegetarische kazen op de markt. De meeste biologische kazen zijn gemaakt met een plantaardig stremsel, dat ook wel microbieel stremsel heet. Op die manier kunnen de kazen ook door mensen gegeten worden die geen dieren willen eten.

Vandaag de dag is ook de veganistische kaas in opmars. Dit is eigenlijk geen kaas te noemen, omdat er geen rijpingsproces bij dergelijke kazen is komen kijken. Veganistische kaas is gemaakt om zo veel mogelijk op gewone kaas te lijken. De smaak is dan ook nagenoeg hetzelfde. Toch hoef je geen kaasliefhebber te zijn om het verschil met gewone kaas te proeven. Het is echter wel een uitkomst voor veganisten, die de kaas niet kunnen missen of iets lekkers willen hebben voor over de pizza. Veganistische kaas wordt meestal gemaakt van aardappelmeel. En daar worden dan enkele aroma’s en kruiden aan toegevoegd, waardoor het toch als kaas smaakt. Het is wonderlijk dat het mogelijk is om zonder echte melk toch een kaasgevoel te creëren.

Edam kaas

Op zoek naar de lekkerste kaas online? Neem een kijkje in onze leuke webshop boordevol met de lekkerste kazen, gerechten, geschenken en typisch Holandse producten!