De lekkerste kaas komt van Goudse Kaas Shop

Informatie over kaas

Bij Goudse Kaas Shop kunt u de lekkerste kaas kopen. Wij hebben een zeer breed assortiment aan Hollandse kaas

Op onze site staat een breed aanbod van wel 60 keuzes Hollandse kaas. Daarnaast vindt u als u doorbladert ook de veel geroemde Gouda kaas, een boerenkaas, een knoflookkaas en zijn er meerdere keuzes. We verpakken de kaas vacuüm, doen dat in speciale dozen, kunnen zonodig koelelementen toevoegen, zodat de kaas, zoals u dat mag verwachten, aantrekkelijk en vers aankomt. De soorten kaas die wij online verkopen zijn onder andere Goudse kaas, boerenkaas, knoflookkaas, en nog vele soorten.
Uiteraard verpakken wij alles netjes in het vacuum, zodat u de kaas lekker vers ontvangt.

De lekkerste kaas bestelt u hier

Is er iets gezonder dan de ochtendboterham te beleggen met een plakje kaas en de dag daardoor met een deel van de nodige vitamines te beginnen? Op onze tafel stond vroeger een stolp met daarnaast de schaaf. “Wie kaas hebben moet het aan mij vragen” zei vader die ongerust was dat wij hompen gingen afsnijden. “Daarvoor is kaas te duur” zei hij. Duur hoeft het niet te zijn. Dat kunt u nakijken in onze GoudseKaasShop.nl. waarin zeer aantrekkelijke prijzen staan. Goedkoper dan in de doorsnee supermarkt. Ook met méér smaak omdat we rechtstreeks bij de boer of leverancier de echte en smaakvolle soorten uitzoeken. Kinderen lusten graag Graskaas, lekker jong. Kaas die je van ons ook Dartelkaas mag noemen, de eerste kaas van koeien die weer de weide in mogen.

De lekkerste kaas kopen? Neem een kijkje in onze mooie webshop.

Smakelijk genieten van onze kaas

Nederland is een echt kaasland. De Fransman zal zeggen, ”Hoe komt u daar bij, onze kaas en niets anders”. Ondertussen ligt wel in elke Super Marché op zijn minst Gouda en Edammer kaas. We doen de Fransen, maar vooral voor u, door ook Camembert, Brie de Melun, Saint-Aubin, Beaufort en Abondance in ons assortiment op te nemen. Wij zoeken elke dag naar nieuwe smaken. Op een markt kwamen we Afghaanse kaas tegen. In een opmerkelijke vorm met een gelijkenis aan een pompoen. Wie weet staat het op een dag in onze shop. Al met al spant de verkoop van Hollandse kaas de kroon. Daar zijn we trots op.

Bij een kaasplankje wordt traditioneel gedacht aan een glas wijn. Rood of wit, dat hangt van de persoonlijke voorkeur af. Maar, een glas thee is ook een prachtige begeleider bij het genieten van kaas, met een boek of de kat op schoot of met elkaar onder de luifel in de tuin.

Wat is de lekkerste kaas? Smaken verschillen!

Als we door de bestellingen heenlopen zien we dat schimmelkaas, de witte en de blauwe variant, niet het meest gevraagd wordt. Daarbij zien we dan weer wel dat er regelmatig door dezelfde klant een bestelling wordt gedaan. Dat is dan voor ons een teken dat dit een liefhebber is die voor de krachtige smaak kiest. Roquefort en Gorgonzola hebben ongeveer dezelfde eigenschap. Net iets anders, maar even overheerlijk als tussendoortje.

Nederlanders zijn dol op hun eigen, gewone, kaas. Ze zijn er mee groot geworden en opgegroeid. Kaas uit Gouda wordt het meest gevraagd. Vlak daarna staat de Edammer en Maaslander kaas op het lijstje. Allerminst gewone kazen. Wel de allerlekkerste kazen. Deze kaas, die stevig van structuur is, kan toch gemakkelijk met een goede kaasschaaf in plakjes gesneden worden. Kaasschaven zijn er in soorten, geschikt voor harde en zachte kazen. Te vinden in onze GoudseKaasShop.nl.

Er zijn verschillen in rijpingstijd en dan ook in smaak. Jong, jong belegen, belegen, extra belegen, oud en overjarig. Maar, om eerlijk te zijn, verschillen ze ook in prijs. Rijpen kost méér tijd en energie en wordt de kaas een ietsje duurder. Als kaasexpert letten we daar nauwkeurig op en kopen vaak vooraf bij de boer in. Naast de smaak, door de soort melk en de rijping, zijn er ook smaakverschillen door toevoeging met fenegriek, kruidnagel, mosterd, Italiaanse kruiden, bieslook en komijn. Ook wordt brandnetel gebruikt om een waardevolle en gezonde, zachte smaak, in de kaas te bereiken. Kaas die nauwelijks wordt gerijpt is Graskaas, wij noemen het graag Dartelkaas, de eerste kaas van de melk nadat de koeien in het voorjaar weer de wei in mogen. Kaas bevat vooral calcium dat botbreuken tegengaat. Het bevat ook de vitamines A, B en D. Om eerlijk te zijn, Goudes kaas bevat weinig vitamine B12. Aanleiding om daarnaast ook andere kaas te bestellen. Tenslotte is er keus genoeg.

De meeste Nederlanders zijn echter vooral dol op ‘gewone kaas’. Hiermee worden Gouda, Edammer en Maaslander bedoeld. De normale koekaas, die elke dag op de boterham belandt. Dit zijn dan ook verreweg de meest verkochte kaassoorten. Het gaat hier dan voornamelijk om de jonge, harde kazen. Die waar je met gemak een smeuig plakje af kunt schaven. 

Jonge kaas is populair, maar dat geldt ook voor jong belegen. Daarna komen pas de oude kazen, die minder gegeten worden. Bij oude kaas moet je denken aan Old Amsterdam en dergelijke.

In de reguliere Hollandse kazen zijn ook weer veel categorieën te onderscheiden. Te denken valt aan jong, belegen, oud en overjarig. Verder zijn er steeds meer kruidenkaasjes verkrijgbaar, die als ware specialiteit gelden. Voorbeelden hiervan zijn kaas met fenegriek, kruidnagel, Italiaanse kruiden, mosterd, bieslook en natuurlijk komijn. Ook brandnetelkaas wordt regelmatig gegeten. En dan is er natuurlijk nog de graskaas, die een extra rijke smaak heeft. Deze is gemaakt van melk van koeien die voor het eerst weer de wei in gingen en gras aten, na een hele winter binnen te zijn geweest.

Ook de harde geiten- en schapenkazen zijn in opmars en worden door sommige gezien als de lekkerste kaas. Steeds vaker blijken mensen niet tegen koemelkproducten te kunnen, omdat deze een te lang eiwit bevatten. En omdat zij toch dagelijks de boterham met kaas willen blijven eten, nemen zij hun toevlucht tot schapen- en geitenkaas.

Ook feta behoort tot schapen- en geitenkaas. Feta wordt officieel - naar traditioneel Grieks recept - alleen van schapenmelk gemaakt, maar vaak wordt er ook geitenmelk toegevoegd. Dit aandeel mag niet hoger zijn dan 30 procent, want anders mag het geen feta meer heten. Er bestaat ook wel feta van koemelk, maar dit heet dan ‘witte kaas’ of iets in die trant. Koeien geven een stuk meer melk en daarom is dit goedkoper. Consumenten die dus niet te diep in de buidel willen tasten voor een lekker stukje feta voor door de salade of over de pasta, kiezen dus vaak voor de zogeheten witte kaas. Hoewel dit lang niet zo veel gegeten wordt als gewone gele kaas, wordt het toch steeds populairder onder Nederlanders.

Verder zijn er natuurlijk nog tal van specialiteiten, zoals grana padano en pecorino. En niet te vergeten roomkaas, zoals Philadelphia en andere merken. Ook wordt smeerkaas dikwijls als broodbeleg of als beleg voor crackers gebruikt.

Waarom eten we zo veel kaas?

Het is een feit dat we in Nederland in de laatste jaren een steeds hogere kaasconsumptie hebben. Wat zijn hier de verklaringen voor? Ten eerste worden we steeds rijker, waardoor we meer geld uit kunnen geven aan het eten van luxe producten. Tientallen jaren geleden werd kaas als een luxeproduct gezien, waar men niet te veel van mocht eten omwille van de kosten. Vandaag de dag is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse koelkasten. Ten tweede kan het meespelen dat meer mensen vegetariër zijn geworden. Door schandalen in de vleesindustrie zoeken mensen naar een alternatief voor vlees, dat wel veilig is. Men komt dan al gauw uit bij kaas.

Maar waarom vinden we kaas zo’n fijn product? Het is een heel gemakkelijke smaakmaker. Als je ergens kaas over schaaft of raspt, dan tover je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Kaas hoeft niet meer bereid te worden, maar is al klaar voor gebruik. En dit is ook een van de redenen waarom we zo graag naar kaas grijpen.

Bovendien is het natuurlijk heel erg lekker en past het bij veel gerechten. En zeg nou zelf, wat is een pastaschotel zonder een overheerlijke, knapperige kaaskorst bovenop? Wat is een salade zonder feta of heerlijke, zachte geitenkaas?

Voorts zijn er verschillende kaassoorten die beslist een voordeel opleveren voor de gezondheid. Hoewel te veel kaas zorgt voor een te hoge zoutinname, kunnen rauwmelkse kazen - boerenkazen - een positieve invloed hebben op de gezondheid. Vroeger werd melk altijd gepasteuriseerd, omdat er anders voedselvergiftigingen op konden treden. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en komen juist kazen van rauwe melk weer in zwang.

Door de melk rauw te houden, blijven er veel waardevolle voedingsstoffen bewaard. Op boerenmarkten wordt dan ook steeds meer boerenkaas verkocht, die bereid is met rauwe koemelk, schapenmelk of geitenmelk. Maar dit is nog wel een nichemarkt. Want uiteindelijk wordt kaas toch vooral gegeten omdat het zo lekker is en niet vanwege het gezonde aspect. Je bepaald zelf wat de lekkerste kaas is. De keuze is tegenwoordig enorm!

Gouda Holland Kaas

Bijzondere producten met bijzondere kaassoorten

Als je bedenkt in welke producten allemaal kaas verwerkt is, dan kun je een hele lijst opnoemen. Natuurlijk zijn er de standaard kaasstengels en kaascrackers die kaas bevatten. Die kent iedereen. Maar een specifiek product waar echt een specifieke kaassoort in verwerkt is, is pesto. Je merkt het niet gelijk, door de grote hoeveelheid kruiden en de pijnboompitjes, maar in een goede pesto zit altijd pecorino verwerkt. Dit is een schapenkaas die uit Italië komt en zijn zoute smaak dankt aan het wassen in zeewater. Dit gebeurt tijdens de bereiding. Door het zeezout krijgt het kaasje zijn typische aroma. Pesto’s bevatten vandaag de dag ook vaak grana padano, maar als men echt het traditionele recept volgt, wordt er pecorino romano gebruikt.

Waar wordt het meeste kaas gegeten?

Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. 

  • De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken.
  • Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt.
  • IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde. Franse kazen zijn onder andere brie, roquefort en Saint Marcellin.
  • Ook is Italië een echt kaasland, met pecorino, grana padano en allerlei soorten schimmelkazen. Het gaat hier vooral om Italiaanse schapenkazen.  
  • In Oostenrijk, dat op de zesde plaats staat, wordt juist vooral koekaas gegeten. Echte kaas van koeien uit de Alpen. 
  • Nederland staat op de zevende plek en hier wordt vooral Gouda kaas geconsumeerd. Ook buitenlandse kazen zijn hier goed verkrijgbaar. 
  • In Duitsland, dat op de achtste plek staat, wordt vooral Hüttenkäse gegeten.
  • Ook Zwitserland houdt van kaas. Hier komt bijvoorbeeld de tete de moine vandaan.
  • Net als Denemarken is ook Zweden een echt kaasland. Dit land staat op de tiende plaats. 

In landen als China en Japan wordt juist helemaal geen kaas gegeten. Maar dit geldt ook voor melkproducten. Bovendien is het interessant om te zien dat er bijvoorbeeld in Italië nauwelijks Nederlandse kazen verkrijgbaar zijn, maar in Nederland wel heel veel Italiaanse kaassoorten.

Over het algemeen is kaas meer iets voor volwassenen dan voor kinderen. Voor kinderen is de smaak van kaas nogal heftig. Ze wennen eraan naarmate ze ouder worden.

het lekkerste kaas geschenk

De lekkerste kaas; wijntje erbij?

Natuurlijk gaat kaas eten niet altijd alleen om kaas. Als er een kaasplankje geserveerd wordt, bijvoorbeeld tijdens een feestje of een gezellige avond met vrienden, dan hoort daar natuurlijk ook een wijntje bij. Ten eerste wordt wijn door veel mensen lekkerder gevonden als deze vergezeld gaat door een lekker kaasje. Als je dus wilt besparen op de kosten van een dure wijn, dan kun je het beste een lekker kaasje kopen. Hiermee vinden je gasten de wijn al gauw een stuk lekkerder.

Omgekeerd is het natuurlijk ook zo dat elke kaas om een andere wijn vraagt. En daar gaan we graag even wat dieper op in. Want welke wijn hoort bij welke kaas? In de eerste plaats is er altijd een soort vuistregel dat wijn en kaas uit dezelfde regio goed bij elkaar passen. Serveer je dus een heerlijke Zwitserse tete de moine? Dan past daar ook een wijn uit Zwitserland bij. Verder is het goed om de balans tussen stevig en zacht in de gaten te houden. Een pittige kaas vraagt om een soepele witte wijn, om het geheel te balanceren. Een zacht geitenkaasje kan juist weer vragen om een stevige rode wijn. En als je schimmelkaas serveert, hoort hier juist een zoete witte wijn bij. Dit om het pittige van de schimmel te compenseren. Verder geldt vaak: des te ouder de kaas, hoe krachtiger de wijn moet zijn.

Uiteraard is de verleiding groot om eens lekker uit te pakken en een rijk gesorteerd kaasplankje aan te bieden aan je gasten. In combinatie met wijn is dit niet altijd even handig, omdat verschillende kazen vragen om verschillende wijnsoorten. Hierbij geldt dus: less is more. Het komt de smaak zeker ten goede als je het houdt bij drie verschillende soorten kazen, die allemaal goed bij elkaar passen en matchen met dezelfde wijn.

Natuurlijk is het altijd even uitvogelen welke wijn bij welke kaas past. Smaken verschillen ook op dit gebied. Als je twijfelt, kies dan altijd voor witte wijn. Deze past gemakkelijker bij veel verschillende kazen dan rode wijn. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar uiteindelijk zul je merken dat witte wijnsoorten beter passen.

Goudse kaas de lekkerste

Hoe de kaas te schaven, raspen of snijden…

Zo veel kazen, zo veel soorten gereedschap om de kaas te lijf te gaan… De kaasschaaf en de kaasrasp zijn natuurlijk alom bekend. Iedereen heeft ze in huis. De kaasschaaf wordt het meest gebruikt, om een plakje kaas voor op de boterham af te schaven. De rasp is er in dezelfde vorm als de schaaf, maar ook in een groter formaat. Dit kan handig zijn om grote hoeveelheden kaas te raspen, bijvoorbeeld voor als je pizza gaat maken.

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom een pas geschaafd plakje jonge kaas extra lekker is? Dit komt door een hoog zuurstofgehalte, waarmee de kaas in contact is gekomen tijdens het schaven. Door kaas te raspen krijg je een vergelijkbaar effect.

Zuurstof is hoe dan ook erg belangrijk in de kaaswereld. Er worden zelfs messen ontworpen met gaten in het mesblad, zodat de kaas zo min mogelijk in aanraking komt met het mes. Deze technologie wordt voornamelijk toegepast bij zeer zachte kazen, die met gewone messen gemakkelijk ‘instorten’.

Een pronkstuk in de wereld van kaasgereedschap is natuurlijk de kaaskruller. Dit apparaat is nodig voor het afschaven van het Zwitserse kaasje tete de moine. Het is een snijplank, die van hout, rvs of zelfs marmer gemaakt kan zijn. Daarop wordt dan het kaasje gelegd, om een stalen pin, en dan ga je er met een ronddraaiend mes overheen. Zo krijg je echt kaaskrullen, die een feest zijn om te zien. Zo’n kaaskruller is niet alleen heel functioneel, maar ook een kunstwerkje om op tafel neer te zetten. Er zijn ook kaaskrullers verkrijgbaar met bijpassende stolp, zodat een aangesneden tete de moine op de plank kan blijven liggen, terwijl hij bewaard wordt in de koelkast.

Voor de echte kaasliefhebbers zijn er speciale kaasmessen, met twee handvatten. Zo kunnen er met gemak grote stukken kaas afgesneden worden. Bovendien geeft dit een professioneel gevoel, wat ook wat waard is.

De kracht van lekkere gesmolten kaas

Kaas wordt veelal koud verwerkt, maar ook warm zijn diverse kaassoorten extra lekker. Er zijn zelfs mensen die alleen maar gesmolten kaas willen eten, omdat dit voor hen de lekkerste kaas is. Gesmolten kaas vind je niet alleen over de pasta, pizza en over een aardappelgratin, maar ook in de vorm van kaasfondue. Kaasfonduen is enorm populair en er zijn veel verschillende kaassoorten geschikt voor een fondue.

Fonduen kan ook in een gewone kookpan, op een zeer laag pitje op het fornuis. Maar wie het goed aan wil pakken, doet er goed aan om een fondueset te gebruiken. Deze bestaan vaak uit een brander met daarop een grote stenen pan. Zo wordt de kaas langzaam verhit, wat aanbakken voorkomt. Bovendien kan de fondue op die manier lang warm gehouden worden. Er zijn speciale vorkjes, waar men groenten mee in de kaasfondue kan dippen. Kaasfondue wordt vaak gezien als een ‘guilty pleasure’, maar zo ongezond is het niet. Bovendien krijg je veel groente binnen tijdens het kaasfonduen, wat bij andere maaltijden soms niet het geval is.

Voor kaasfondue kunnen de meest uiteenlopende kaassoorten gebruikt worden. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van een ‘gewone’ Hollandse kaas, met een of meer andere kaasspecialiteiten, zoals blauwaderkaas, Parmiggiano Reggiano. Ook kan een Zwitserse gruyère er uitstekend in verwerkt worden. Ook kunnen geitenkazen en schapenkazen gebruikt worden.

Het risico van kaasfondue is vaak dat men te veel eet. Kaas is erg machtig en daarom is het een goed idee om rustig te dippen en te eten, en af en toe een pauze te houden. Op die manier kun je er het beste van genieten.

Vegetarische kaas?

Nou zul je misschien denken, kaas is toch altijd vegetarisch? Kaas is juist iets dat bij uitstek door vegetariërs gegeten wordt. In Nederland - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland - is het echter gebruikelijk om voor het stremmen van kaas gebruik te maken van zogeheten kalverstremsel. Dit is een deel uit de binnenkant van de maag van een kalf. Als strikte vegetariër zou je dus geen kaas kunnen eten met dierlijk stremsel. Daarom is er ook een steeds groter aandeel vegetarische kazen op de markt. De meeste biologische kazen zijn gemaakt met een plantaardig stremsel, dat ook wel microbieel stremsel heet. Op die manier kunnen de kazen ook door mensen gegeten worden die geen dieren willen eten.

Vandaag de dag is ook de veganistische kaas in opmars. Dit is eigenlijk geen kaas te noemen, omdat er geen rijpingsproces bij dergelijke kazen is komen kijken. Veganistische kaas is gemaakt om zo veel mogelijk op gewone kaas te lijken. De smaak is dan ook nagenoeg hetzelfde. Toch hoef je geen kaasliefhebber te zijn om het verschil met gewone kaas te proeven. Het is echter wel een uitkomst voor veganisten, die de kaas niet kunnen missen of iets lekkers willen hebben voor over de pizza. Veganistische kaas wordt meestal gemaakt van aardappelmeel. En daar worden dan enkele aroma’s en kruiden aan toegevoegd, waardoor het toch als kaas smaakt. Het is wonderlijk dat het mogelijk is om zonder echte melk toch een kaasgevoel te creëren.

Edam kaas

Op zoek naar de lekkerste kaas online? Neem een kijkje in onze leuke webshop boordevol met de lekkerste kazen, gerechten, geschenken en typisch Holandse producten!