Hoe de kaas te schaven, raspen of snijden…

Zo veel kazen, zo veel soorten gereedschap om de kaas te lijf te gaan… De kaasschaaf en de kaasrasp zijn natuurlijk alom bekend. Iedereen heeft ze in huis. De kaasschaaf wordt het meest gebruikt, om een plakje kaas voor op de boterham af te schaven. De rasp is er in dezelfde vorm als de schaaf, maar ook in een groter formaat. Dit kan handig zijn om grote hoeveelheden kaas te raspen, bijvoorbeeld voor als je pizza gaat maken.

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom een pas geschaafd plakje jonge kaas extra lekker is? Dit komt door een hoog zuurstofgehalte, waarmee de kaas in contact is gekomen tijdens het schaven. Door kaas te raspen krijg je een vergelijkbaar effect.

Zuurstof is hoe dan ook erg belangrijk in de kaaswereld. Er worden zelfs messen ontworpen met gaten in het mesblad, zodat de kaas zo min mogelijk in aanraking komt met het mes. Deze technologie wordt voornamelijk toegepast bij zeer zachte kazen, die met gewone messen gemakkelijk ‘instorten’.

Kaaskruller

Een pronkstuk in de wereld van kaasgereedschap is natuurlijk de kaaskruller. Dit apparaat is nodig voor het afschaven van het Zwitserse kaasje tete de moine. Het is een snijplank, die van hout, rvs of zelfs marmer gemaakt kan zijn. Daarop wordt dan het kaasje gelegd, om een stalen pin, en dan ga je er met een ronddraaiend mes overheen. Zo krijg je echt kaaskrullen, die een feest zijn om te zien.

Zo’n kaaskruller is niet alleen heel functioneel, maar ook een kunstwerkje om op tafel neer te zetten. Er zijn ook kaaskrullers verkrijgbaar met bijpassende stolp, zodat een aangesneden tete de moine op de plank kan blijven liggen, terwijl hij bewaard wordt in de koelkast.

Voor de echte kaasliefhebbers zijn er speciale kaasmessen, met twee handvatten. Zo kunnen er met gemak grote stukken kaas afgesneden worden. Bovendien geeft dit een professioneel gevoel, wat ook wat waard is.