Pecorino: de lekkerste Italiaanse schapenkaas

Bij schapenkaas denkt u wellicht al snel aan Manchego, de bekende Spaanse schapenkaas. Maar ook in Italië wordt volop schapenkaas gemaakt. Dan hebben we het over Pecorino.

Pecorino wordt van oorsprong gemaakt van schapenmelk, in combinatie met zeewater. Het gebruikte zeewater veroorzaakt de prettige zoute smaak van deze kaas. Net als bij andere kaassoorten is Pecorino verkrijgbaar in verschillende rijpingsfases, van jong tot oud. Daarnaast wordt Pecorino in elke Italiaanse regio op een andere manier gemaakt.

Pecorino Romano, afkomstig van Lazio en Sardinië, is zout en hard. Zachtere
varianten zijn afkomstig uit Toscane en Umbrië. De kaasliefhebber die Italiaanse schapenkaas wil uitproberen heeft dus meer dan genoeg opties. Lekker voor op een kaasplankje naast Parmiggiano Reggiano en zoet fruit, zoals druiven of vijgen.

Pecorino in de keuken

Italiaanse kazen lenen zich uitstekend voor een kaasplankje maar kunnen ook erg goed in Italiaanse gerechten verwerkt worden. Schaaf deze kaas over uw pastagerecht of over een zomerse salade, bijvoorbeeld met peer.

Pecorino wordt van oudsher vaak gecombineerd met peren. De zoete perensmaak vult de zoute kaassmaak perfect aan. Let er bij gebruik in de keuken wel op dat deze kaas vrij zout is. U gebruikt Pecorino daarom het liefst in gerechten die een extra zoute toevoeging kunnen gebruiken.

Pecorino in of over uw pastasaus strooien is natuurlijk ook mogelijk! Kies dan voor een pastasaus met sterksmakende ingrediënten waarin de Pecorino niet overheerst.

Pecorino
 
Diverse varianten

Het is goed mogelijk dat u Pecorino onder een aantal verschillende namen tegenkomt, zoals Pecorino Romano, Pecorino Sardo of Pecorino Sardo. Deze laatste variant wordt gemaakt op Sardinië. Elke versie kent een andere rijpingstijd en bereidingswijze.

Als u gek bent op Italiaanse schapenkaas kunt u natuurlijk verschillende varianten uitproberen. De sterkst smakende varianten legt u bij voorkeur op een kaasplankje, zodat de pure smaken helemaal tot hun recht komen.

Zoekt u daarbij een wijn die goed combineert met Pecorino? Kies dan een fruitige rode wijn of een witte wijn met lichtzoete afdronk.