Kaaslanden

Nederlanders houden van kaas. In andere landen houden ze er ook van.

  • Denemarken staat verrassend op de eerste plaats.
  • Op de tweede plaats staat Griekenland waar feta in allerlei gerechten wordt verwerkt.
  • Je zou het niet zeggen maar IJsland staat op de derde plaats. Kaas met IJs?
  • Frankrijk staat op de vierde plaats waar Brie en Roquefort dagelijkse kost is.
  • Italië, een echt kaasland, volgt daarop met zijn Pecorino, Grana Pedano en soorten Schimmelkaas en ook de alom gewaardeerde Schapenkaas.
  • Oostenrijk staat op de zesde plaats. Kaas van de koe die in de bergen graast.
  • Dan, eindelijk, Nederland op de zevende plaats wat vooral te danken is aan de consumptie van Goudse kaas, onze trots en onze kwaliteit doet daar aan mee.
  • Duitsland is een zuinige gebruiker, staat op de achtste plaats en zou aangemoedigd moeten worden meer Goudakaas en Boerenkaas te importeren.
  • De inwoners van Zwitserland, vaak Franstalig en ook Frans proevend zijn trots op hun Tête de Moine maar zouden ook eens over de grens moeten gaan schoppen.
  • In de rij van 10 staat Zweden op de tiende plaats. Heeft dat als oorzaak dat een glas wijn in dit land bijna duurder is dan een kilootje Gouda?

Nog een weetje: In China en Japan wordt heel weinig kaas gegeten. Italianen eten wel met passie kaas uit eigen land maar importeren nauwelijks kaas uit Nederland.

Dus op vakantie een doos met vacuüm verpakte kaas van onze GoudseKaasShop.nl in de kofferbak doen. Met een koelelement erbij kom je daar heel ver mee.