Spaanse Manchego voor liefhebbers van schapenkaas

Zin in een andere kaas dan Hollandse koeienkaas? Kies dan eens voor Spaanse Manchego! Deze witte kaas wordt gemaakt van schapenmelk en is een van de meest bekende schapenkazen ter wereld. Het gelijknamige schapenras Manchega levert de melk, waarna de kaas minimaal twee maanden en maximaal twee jaar rijpt.

Manchego is een beschermde naam en alle kazen die deze naam dragen zijn
onder specifieke omstandigheden geproduceerd. U kunt dit ook aan het label op de kaas zien, dat aangeeft dat het om een echte Manchego gaat. De kaas mag alleen van Manchega schapenmelk gemaakt worden, moet een bepaalde ronde vorm en diameter hebben en mag alleen in de La Mancha regio – ten zuiden van Madrid - gemaakt worden.

Spaanse lekkernij

Als u Manchego kaas in huis haalt beschikt u dus over een echte Spaanse lekkernij. Heerlijk voor op een kaasplankje, op een toastje, als basis voor tapas of op een luxe broodje met abrikozenjam!

Manchego
 
Semicurado, curado of viejo?

Spaanse Manchego kaas is verkrijgbaar in verschillende varianten die voornamelijk van doen hebben met de rijpingstijd. Semicurado Manchego is de jongste variant, die minimaal drie weken tot maximaal vier maanden gerijpt is.

Curado Manchego is tot zes maanden gerijpt, en de Viejo variant is de oudste,
met een rijpingstijd tot twee jaar. Deze versie is ook zeer geschikt om geraspt te worden, omdat deze het minst romig is. Viejo Manchego heeft een peperachtige, volle smaak. De jonge versies kunt u bovendien uitstekend gebruiken voor een heerlijke lunch of in een salade met walnoten en peer.