De kracht van gesmolten kaas

Kaas wordt veelal koud verwerkt, maar ook warm zijn diverse kaassoorten extra lekker. Er zijn zelfs mensen die alleen maar gesmolten kaas willen eten, omdat dit voor hen de lekkerste kaas is. Gesmolten kaas vind je niet alleen over de pasta, pizza en over een aardappelgratin, maar ook in de vorm van kaasfondue. Kaasfonduen is enorm populair en er zijn veel verschillende kaassoorten geschikt voor een fondue.

Kaasfondue

Fonduen kan ook in een gewone kookpan, op een zeer laag pitje op het fornuis. Maar wie het goed aan wil pakken, doet er goed aan om een fondueset te gebruiken. Deze bestaan vaak uit een brander met daarop een grote stenen pan. Zo wordt de kaas langzaam verhit, wat aanbakken voorkomt. Bovendien kan de fondue op die manier lang warm gehouden worden.

Er zijn speciale vorkjes, waar men groenten mee in de kaasfondue kan dippen. Kaasfondue wordt vaak gezien als een ‘guilty pleasure’, maar zo ongezond is het niet. Bovendien krijg je veel groente binnen tijdens het kaasfonduen, wat bij andere maaltijden soms niet het geval is.

Voor kaasfondue kunnen de meest uiteenlopende kaassoorten gebruikt worden. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van een ‘gewone’ Hollandse kaas, met een of meer andere kaasspecialiteiten, zoals blauwaderkaas, Parmiggiano Reggiano. Ook kan een Zwitserse gruyère er uitstekend in verwerkt worden. Ook kunnen geitenkazen en schapenkazen gebruikt worden.

Het risico van kaasfondue is vaak dat men te veel eet. Kaas is erg machtig en daarom is het een goed idee om rustig te dippen en te eten, en af en toe een pauze te houden. Op die manier kun je er het beste van genieten.