Kaasfondue

Kaasfondue is niet alleen lekker, met zijn allen rond het pannetje met gesmolten kaas zitten, is ook bijzonder gezellig. Steeds meer mensen ontdekken de kaasfondue; het is een populair gerecht voor bijvoorbeeld het Kerstdiner of het Paasdiner; maar ook veel restaurants zijn ingesprongen op de groeiende vraag naar kaasfondue en hebben de Zwitserse delicatesse tegenwoordig vast op hun menukaart staan.

Lekkere kaasfondue

De oorsprong van de kaasfondue ligt in Zwitserland. 'Fondue' is Frans voor 'gesmolten'; kaasfondue betekent in feite dus simpelweg 'gesmolten kaas'. Oorspronkelijk wordt gefonduud met stukjes stokbrood die in gesmolten kaas met een minimum aan toegevoegde witte wijn worden gedoopt. Behalve met stokbrood is het ook gangbaar te fonduen met vlees of groente.

In het Franstalige deel van Zwitserland gebruikt men voornamelijk Gruyère of Vacherin kaas, in het Duitstalige deel is, net als in Nederland overigens, met name de Emmentaler populair. In Nederland wordt echter ook steeds vaker Goudse kaas gebruikt voor de fondue. Naar smaak kunnen ook nog nootmuskaat, boleten, kirsch, peper en/of knoflook aan de fondue worden toegevoegd.

Kaasfonduesets

Een traditie die fondue aankleeft is het zingen van liedjes. De arme ziel die zijn stukje vlees, groente of stokbrood verliest in de kaas, moet die misstap zien goed te maken door zijn tafelgenoten te vermaken met een zelf gezongen lied. Deze vermakelijke traditie voegt ongetwijfeld iets toe aan de charme van het gerecht.    

Kaasfondeuset Scherenschnitt rood

Kaas en accessoires

Om de kaasfondue tot een succes te maken moet je wel over het juiste materiaal beschikken. Een goede kaasfonduepan - ook wel 'caquelon' - is onmisbaar. Bij Goudsekaasshop vindt u een breed assortiment aan

  • fonduesets
  • caquelons  
  • en kaasfonduevorken

van de aller beste kwaliteit. Ook verkopen wij de lekkerste kazen voor een geslaagde fondue-avond:

Kaasfondue voor ieder wat wils! Eet smakelijk!