Parmigiano Reggiano 24 maanden

Parmigiano Reggiano 24 maanden

Parmigiano Reggiano is een sterk geconcentreerde kaas: het bevat slechts 30% water en 70% voedingsstoffen. Parmigiano-Reggiano is dus rijk aan proteïnen, vitamines and mineralen en zorgt voor een ware smaakexplosie in de mond. Bij het maken wordt de kaas twintig dagen in verzadigd pekelwater gelegd, waardoor de heerlijk hartige smaak ontstaat. Door de kenmerkende witte puntjes die in de Parmezaanse kaas zitten, ook wel kristallen genomend, denken veel mensen dat deze kaas erg zout is. Dit valt echter erg mee. Tijdens het rijpingsproces ontstaan stofjes die de smaak versterken, waardoor deze zouter lijkt dan hij in werkelijkheid is. 

Parmigiano Reggiano D.O.P.

Kleinschalige productie

Parmigiano Reggiano is geen massaproduct; het wordt in kleinschalige bedrijven gemaakt volgens een ingewikkeld, ambachtelijk recept dat al eeuwen wordt nagevolgd. In de regio Parma zijn er 512 kleine kaasmakerijen die de kaas produceren. Maar liefst 2,9 miljoen kazen leveren zij samen per jaar af. Per koe worden er ongeveer 10-11 kazen per jaar gemaakt.

Parmigiano Reggiano - Grana Padano - Pecorino

Het eetbare goud
Door het lange rijpingsproces is Parmigiano Reggiano kostbaar; het wordt dan ook wel het eetbare goud genoemd. Niet voor niets is er in Italië zelfs een bank, de Credem bank, die de grote Parmezaanse kaaswielen als onderpand gebruikt voor leningen. Door de sterke smaak en het feit dat deze goed te raspen is, heeft u er echter niet veel van nodig om een gerecht op smaak te brengen.

Een overvloed aan gerechten
Behalve het feit dat de kaas ontzettend lekker is, is een groot voordeel dat deze zeer lang houdbaar is, zonder dat er smaak verloren gaat. Door de harde structuur kan deze geschaafd of geraspt worden -bijvoorbeeld om schotels te gratineren, om over de pasta te strooien of als onderdeel van een pesto. Hiervoor kan een speciale kaasmolen of Microplane gebruikt worden. Ook in heel dunne plakken over salades, met alleen olijfolie en balsamicoazijn uit Modena, of over de Carpaccio met rucola en pijnboompitten, is het een heerlijke smaakmaker. Melanzane alla Parmigiana (met aubergine en tomatensaus is een beroemd Italiaans gerecht met Parmigiano Reggiano als belangrijk bestanddeel. 

Een scherp gecontroleerd product
In Italië wordt alles gedaan om de kwaliteit van de vele beroemde lekkernijen uit eigen land te beschermen. De productie van 
Parmigiano Reggiano wordt zorgvuldig beheerd door het ‘Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano’. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de vele keurmerken en categorieën waarin de kaas wordt ingedeeld. Elke kaas heeft een nummer waarmee te verifiëren is van welke kaasmakerij deze afkomstig is.