Zoutloze kaas - natriumarme kaas

Zoutloze kaas / natriumarme kaas

Het wordt tegenwoordig steeds vaker gezegd: zout is niet gezond. Al in zeer kleine hoeveelheden kan het zorgen voor een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Een goede reden om te kiezen voor een zoutarm dieet. Zonder zout kan de mens niet leven, maar een tikje minder kan zeker geen kwaad. Wilt u genieten van een lekker stukje kaas, zonder al te veel zout binnen te krijgen? Wij hebben al heerlijke naturel- en komijnenkaas met natriumarm dieetzout in ons assortiment.

Zoutloze Kaas Naturel

Genieten met minder zout

Steeds meer voedsel bevat tegenwoordig minder zout, doordat consumenten zich hiervan bewuster worden. Zij willen graag gezond eten, maar willen ook blijven genieten van lekker eten. Het zou zonde zijn als u kaas helemaal zou moeten laten staan, en dat is ook zeker niet nodig. Met natriumarme kaas kunt u gewoon blijven eten wat u lekker vindt.

Kaliumzout in plaats van natrium
In elke kaas zit zout, wat de lekkere smaak uiteraard versterkt. Over het algemeen geldt: hoe ouder de kaas, hoe zouter deze is. Bij zoutloze kaas of natriumarme kaas wordt echter het natrium vervangen door kaliumzout. Hierdoor verandert de smaak van de kaas een klein beetje, maar hierdoor kunnen mensen die een zoutarm dieet moeten volgen toch heerlijke genieten van een stukje kaas.

Kaas in een pekelbad

Het recept voor Hollandse kaas is al eeuwenoud. Zout maakt de kaas niet alleen lekker, maar heeft ook een functie bij het maken van kaas. Nadat de vaste kaasdeeltjes zijn samengeperst in grote ronde kaasvaten, mogen kazen een paar dagen ‘rusten’ in een pekelbad. Een pekelbad is een soort groot zwembad gevuld met zout water. Doordat het zout in de kaas trekt, wordt de kaas stevig en smaakvol. Door het vervangen van het natrium door kaliumzout blijft dit voordeel behouden, maar is de kaas een stuk gezonder zoals zoutloze kaas.

Verschillende zoutgehaltes
Hoeveel zout er in kaas zit, dat verschilt per soort. Fabriekskaas heeft een hoger zoutgehalte (3 à 4%) dan Boerenkaas (2%) en smaakt dus ook zouter. Hoe zout een kaas is, is echter moeilijk simpelweg waar te nemen door te proeven. Met geroutineerde proevers is dit regelmatig getest. Zo is gebleken dat gemalen kaas een zouter lijkt te smaken dan dezelfde kaas in ongemalen vorm.

Zoutkristallen
Het meest opvallende verschil is dat tussen jonge en oude kaas. Het lijkt bijna altijd alsof kaas bij het ouder worden aanmerkelijk zouter wordt. Vaak wordt er gezegd dat dit door uitdroging komt. Dit is echter niet de gehele verklaring. Uitdroging van de kaas leidt uiteraard tot vochtverlies en daardoor stijgt het zoutpercentage. Maar dit zorgt maar voor een kleine toename van het zoutgehalte in de kaas, van ongeveer 1,8 tot 2 % zout. Door de rijping ontstaan wel stoffen, die de smaak versterken, waardoor de kaas zouter smaakt dan deze in werkelijkheid is. Deze stoffen zijn te zien als de zoutkristallen, de witte puntjes in oude kaas. Deze maken de kaas nog lekkerder, maar verhogen de bloeddruk dus gelukkig niet!