Old Amsterdam

Old Amsterdam is een gerijpte, karaktervolle kaas die speciaal is ontwikkeld door het familiebedrijf Westland. Deze inventieve kaasmakers met een passie voor bijzondere smaken brachten de kaas voor het eerst op de markt in 1985. Old Amsterdam is met zijn karakteristieke zwarte korst inmiddels bijna net zo beroemd en geliefd als de Gouda kaas en wordt over de hele wereld gegeten. Het zuursel en de rijpingsstadia geven deze kaas zijn unieke smaak.

Een pittige én smeuïge kaas

Veel mensen houden van een lekker pittige oude kaas. Vaak is deze echter moeilijk te snijden, brokkelt hij snel af en is de korst zo hard dat er bij het schaven in de vingers wordt gesneden. De familie ontwikkelde daarom een kaas die smeuïg is, maar ook de typische intensiteit van een oude kaas heeft. Met succes: in 2014 werd Old Amsterdam in Brussel bekroond met de Superior Taste Award.

Ontstaan in hartje Amsterdam

De eerste jaren werd de Old Amsterdam kaas gerijpt in een pakhuis aan de Lijnbaansgracht, midden in Amsterdam. Zo heeft de kaas zijn naam gekregen. De typisch Amsterdamse uitgesprokenheid is dan ook in de kaas terecht gekomen, en dat is te proeven. Het is een kaas die is geïnspireerd door de kenmerkende ondernemersgeest en het vrije denken van de Amsterdammers, die al sinds de Gouden Eeuw hier tot uiting komt.

Special Gouda Cheese

Een gerijpte kaas met veel kristallen

Old Amsterdam wordt gemaakt van Hollandse weidemelk, maar het geheime recept voor de unieke smaak vindt zijn oorsprong in Italië. Kaasboeren maken daar al generaties lang snijdbare kristal kazen. De wei, de vloeibare deel van de melk, maakt hierbij het verschil.

Om het verkazingsproces te beginnen, wordt allereerst stremsel en zuursel toegevoegd aan de melk. Hierdoor wordt de wei gescheiden van de wrongel, de vaste bestanddelen van de melk. De wrongel bestaat uit eiwitten, vetten en mineralen. De Italiaanse kaasboeren vangen de wei apart op en laten deze afkoelen, waarna deze weer wordt teruggebracht in het proces. De Italianen zien dat als het moment waarop de kaas zijn ‘ziel’ krijgt.

Het ideale zuursel

Stremsel en zuursel zijn dus belangrijke ingrediënten bij de bereiding van kaas. Het zuursel is hetgeen wat de Old Amsterdam zijn unieke smaak geeft. Om de ideale samenstelling van het zuursel te vinden, is er veel geëxperimenteerd. Uiteindelijk bleek Melkbak 4 de perfecte mix aan natuurlijke ingrediënten te bevatten. Dit wordt het M4-zuursel genoemd, en dat is nog steeds het best bewaarde geheim van Old Amsterdam.

Een heerlijk cadeau om te geven

Deze geliefde kaas is met zijn stijlvolle, zwarte korst perfect om cadeau te geven. Old Amsterdam is verkrijgbaar in een geschenkdoos, als schuitje of in stukken van het door u gewenste gewicht. De kaas wordt vers van het mes gesneden en vacuüm verpakt, waardoor deze tot wel zes weken houdbaar is.

Daarom is Old Amsterdam ideaal om te versturen en uw vrienden of familie mee te verrassen. In een geschenkverpakking kunt u deze combineren met andere soorten heerlijke Hollandse kaas, zoals Edam of Gouda, en diverse soorten kaasgereedschap. Bij elke bestelling krijgt u bovendien een gratis kaasschaaf cadeau.